Afbeelding

DruppelsgeWijs(t)

Column 4.370 keer gelezen

Een alleraardigst Amerikaans onderzoek wees onlangs uit dat de gemiddelde mens per jaar tweeënhalve dag kwijt is met zoeken. Meest gezocht bleken afstandsbedieningen van televisies. Vlak erna kwamen natuurlijk sleutels, brillen, schoenen, huis-, tuin- en keukengereedschappen en telefoons. Die laatste zijn dan weer eenvoudig te vinden als je er iemand naar toe laat bellen of een van de andere telefoons in huis daarvoor gebruikt.

Aan alle spullen die we blijkbaar gemakkelijk kwijt raken kunnen we, zéker hier in Meierijstad, sinds afgelopen week een bijzonder exemplaar toevoegen: de 'druppel'! Zonder hoofdletter. Had ik wel gedaan als ik de bedenker van die 'druppel' was geweest. Een hoofdletter zetten is stukken eenvoudiger dan structureel die aanhalingstekentjes plaatsen. Dat bleek al in de brief die iedere inwoner van Meierijstad ontving samen met de 'druppel'. Dan stond druppel weer wel, dan weer niet tussen aanhalingstekentjes. Kwam wat kneuterig over. Minder stads ook. Maak van het ding een belangrijk, milieuvriendelijk stukje gemeentegereedschap! Geef het alsnog een hoofdletter en ik zeur nergens meer over!

Vond het best een komische brief om te lezen. Kan me dan ook levendig voorstellen dat er door de makers bij het opstellen ervan veel plezier beleefd is. Dat er intens gegniffeld moet zijn als er weer zo'n vermakelijk druppelzinnetje via het toetsenbord op het beeldscherm eh...druppelde. Een letterlijke greep daaruit: 'Als u gebruik wilt maken van de milieustraat, dan heeft u uw 'druppel' nodig. Let op: alleen als u de druppel bij u heeft, krijgt u toegang tot de milieustraat. Op de 'druppel' worden de kosten die u maakt bij één van milieustraten (Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode) bijgehouden. De kosten die worden bijgehouden op de 'druppel' vallen onder het variabele tarief van de afvalstoffenheffing. De druppel hoort bij het huis. Als u verhuist dient u de druppel achter te laten'. Snapt u mijn 'verwarring' door het willekeurige gebruik van de aanhalingstekentjes?

De brief eindigde met: Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op www.meierijstad.nl/afval2019/milieupas/druppel voor meer informatie. Deed ik en las: Er gaat iets fout... Via de omweg (www.meierijstad.nl/home/afval_3136/) kwam ik toch bij het afval terecht. Helaas werd mijn belangrijkste vraag nergens beantwoord: Wat nu als je je 'druppel' kwijtraakt??? Kan een ander dan afval storten op mijn kosten?

Ik ga er van uit dat we op deze vraag nog een antwoord krijgen. Dat de bedenkers van de brief gedacht hebben: 'Niet teveel informatie in één keer, maar alles druppelsgewijs…'

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant