Afbeelding

Sjaak Egmond heeft eindelijk zijn plekje veroverd

Voetbal 2.476 keer gelezen

EINDOVEN | Sjaak Egmond (28) is van beroep orthopedisch schoenmaker en heeft een eigen bedrijf in Eindhoven. Hij voetbalt zijn tweede seizoen bij Blauw Geel'38/Jumbo en begon net als broertje Sander, die al een jaar eerder naar Veghel kwam, met voetballen in zijn geboorteplaats Son en Breugel bij SBC.

Door: Peter Kuijpers.

Het woord schoenen loopt als een rode draad door het gezin Egmond waar Sjaak instemmend mee knikt: "Mijn vader heeft een schoenherstelzaak in Nuenen waar ook Sander werkzaam was. Maar die heeft zijn werk verlegd en zit in de autoverkoop. Mijn orthopedische schoenen lopen meestal via contracten met de verzekeringen. In de meeste gevallen hoeven de berokkenen daarvan maar een klein gedeelte zelf bij te dragen." Het verhaal van de voetbalcarrière van Sjaak in een notendop is herkenbaar. "Ik ging van SBC naar de jeugd van FC Eindhoven waar ik een jaar of drie speelde. Daar had ik op een gegeven moment geen zin meer in en ging terug naar SBC. Ik had ondertussen daar Ruud van der Dungen leren kennen en die speelde inmiddels bij De Valk in Valkenswaard in de Hoofdklasse. Ik heb daar toen één seizoen gespeeld."

Voetbalniveau
Voetbalclub Schijndel was op dat moment een van de toonaangevende clubs in Nederland. Met de invloeden van Hans Brus stond er op het Zuideinderpark een topteam met grote namen. Sjaak gaat er eens goed voor zitten: "Patrick Smulders speelde daar en die kende ik goed. Hij vroeg of ik naar Schijndel wilde komen en daar had ik wel oren naar. We vormden een mooi groepje uit Son met Rinse Wiekema en later kwam daar onze Sander nog bij. We werden dat jaar tweede achter UNA in de Hoofdklasse, wat toen het hoogste voetbalniveau was in Nederland. Daarna is het bergafwaarts gegaan met Schijndel, maar dat is een bekend verhaal."

Koppositie
Sander en Ik zijn toen bij Nuenen gaan voetballen waar ook Yevghenny Marceli (nu Blauw Geel'38) speelde. Het was het eerste seizoen van trainer Niels van Casteren toen Blauw Geel'38 in een nek-aan-nek race met Nuenen was verwikkeld voor de koppositie. De twee teams troffen elkaar in december in Nuenen. Sjaak: "Wat een wedstrijd toen. Sander (speelde inmiddels voor Blauw Geel) maakte de 0-1, maar wij kwamen gelijk en Blauw Geel'38 weer op voorsprong. In de slotfase kwamen we na een vrije trap in de rebound alsnog gelijk." Scheidsrechter Eric Thijs onderscheidde zich met een landelijke primeur. Hij gaf een vrije trap voor te lang vast te houden van de bal door doelman Brahim Zaari. Waar geen scheidsrechter toen voor floot en nu nog steeds niet gaf Thijs een indirecte vrije trap. Zaari keerde in eerste instantie, maar in de ontstane scrimmage ging hij er alsnog in en werd het 2-2.

Verdediger
Uiteindelijk meldden de gebroeders Egmond zich bij Blauw Geel'38. Eerst Sander, een jaar later kwam Sjaak die op diverse posities inzetbaar was. Sjaak vervolgt: "Ik heb inderdaad op alle posities gespeeld hier in Veghel. Maar sinds het stoppen van Sten van Vessem heb ik de linksachterpositie kunnen overnemen. Daar voel ik me goed en heb eindelijk een plek gevonden waar ik het vertrouwen krijg. Toen Sten nog speelde, wisselde ik nog al eens van positie of speelde minder. Eigenlijk ben ik nooit verdediger geweest, maar ik ben in die rol gaan groeien met het veld voor me. Een vrije rol is niet mijn dingetje dat is meer voor Sander." Sander en Sjaak zien we volgend seizoen weer terug en gaven onlangs hun ja-woord voor nog een seizoen Blauw Geel'38/Jumbo.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant