Het bestuur van Ondernemend Veghel op het dak van Sillyfox op de Noordkade. Van links naar rechts: Hein van Berkel, Roel van Lith, Marjon van der Pol, Jan van Bakel, Wilco Jansen, Maddy Goossens, Ferenc Welten, Annelies Jansen en Bart Kablau.
Het bestuur van Ondernemend Veghel op het dak van Sillyfox op de Noordkade. Van links naar rechts: Hein van Berkel, Roel van Lith, Marjon van der Pol, Jan van Bakel, Wilco Jansen, Maddy Goossens, Ferenc Welten, Annelies Jansen en Bart Kablau.

Nieuwe ondernemersvereniging in Veghel: 'We verwachten veel nieuwe aanmeldingen'

Zakelijk 2.971 keer gelezen

VEGHEL | De Veghelse ondernemersverenigingen CVO en VMK zijn per 1 januari opgegaan in de nieuwe ondernemersvereniging Ondernemend Veghel. Afgelopen donderdagmiddag was het bestuur bij elkaar om het nieuwe logo te onthullen. Met het enthousiasme en zelfvertrouwen zit het wel goed zo bleek bij Sillyfox op de Noordkade. "We verwachten veel nieuwe aanmeldingen. Er is geen ballotagecommissie om lid te worden. Ondernemers die affiniteit hebben met Veghel zijn welkom", aldus Maddy Goossens, de eerste voorzitter van Ondernemend Veghel.

De samenstelling van het bestuur van de nieuwe ondernemersvereniging is nieuw, maar toch kenden de ondernemers elkaar bijna allemaal al. Via het CVO, VMK of uit de wandelgangen van het Veghelse bedrijfsleven. Maddy wordt bijgestaan door vicevoorzitter Ferenc Welten, secretaris Annelies Jansen en penningmeester Jan van Bakel. Verder nemen Bart Kablau, Roel van Lith, Wilco Jansen en Hein van Berkel zitting in het bestuur.

Olifant
Het CVO en het VMK kennen bij elkaar opgeteld een 85-jarige geschiedenis. "Daar gaan wij nu als een olifant in een porseleinen kast doorheen. Vol ambitie", lacht Bart. Hein vult aan: "We hebben natuurlijk respect voor de historie van beide verenigingen, maar Ondernemend Veghel is een nieuwe, dynamische en energievolle vereniging." Annelies knikt. Ze vertelt dat de verschillen tussen CVO en VMK vervaagd waren. "Een aantal leden waren lid van beide verenigingen en op de bijeenkomsten werden dezelfde thema's besproken. De verschillen waren minimaal dus een fusie is een logisch gevolg."

Uitdaging
Het enthousiasme droop er donderdag vanaf. Dat moet ook wel, want de ondernemersvereniging staat voor een uitdaging. De aanwas van nieuwe leden is de laatste jaren wat achtergebleven. Volgens het bestuur is het houden van grote evenementen met veel poespas verleden tijd. De ondernemer van nu zit daar niet op te wachten. Maddy: "Onze rol als ondernemersvereniging is veranderd. Ondernemers willen ongedwongen netwerken. Het is ontmoeten en groeten geworden." Roel denkt ook dat de bekendheid een rol speelt. "Niet alle ondernemers weten dat we er zijn en wat we doen", zegt hij.
Het bestuur is verder van mening dat de behoefte om samen te komen, is afgenomen. Toch denken ze dat het ledenaantal van Ondernemend Veghel snel gaat groeien. Wilco legt uit waarom. "Wij kunnen veel voor ondernemers betekenen. Samen kun je elkaar verder helpen en elkaar versterken. Daarnaast behartigen wij de belangen van de Veghelse ondernemingen richting de gemeente en andere instanties. Alle ondernemers zijn welkom." 
Op dit moment telt Ondernemend Veghel zo'n 200 leden. Bart: "Alle ondernemers die een sterke affiniteit met Veghel hebben, kunnen lid worden. We zijn niet op zoek naar visitekaartje-strooiers uit Den Bosch of Eindhoven. Het is echt voor mensen die betrokken zijn bij Veghel." Er is bewust voor gekozen om zich te concentreren op Veghel. "Er spelen veel lokale behoeftes. Op dit moment is er volgens ons nog geen behoefte aan een grote Meierijstadse ondernemersvereniging. Misschien in de toekomst, voor nu was dat een stap te ver." 

Voelsprieten
Ondernemend Veghel geeft input aan POM. Maddy legt uit hoe ze dat gaan doen. "Wij als bestuursleden zijn de 'voelsprieten'. Wij halen bij onze leden op wat belangrijk en nodig is en zetten dat door naar POM. Zij zijn het uitvoerend orgaan." Jan vult aan: "Het POM is de spreekbuis. Het is het effectiefst om met één spreekbuis te werken."

City Dinner
Voor 2019 staan er twee grote evenementen op de planning. Allereerst een City Dinner. Het City Dinner is een netwerkdiner waarbij deelnemende ondernemers in kleine groepen telkens op verschillende locaties een dinergang nuttigen. "De tafelschikking is steeds anders dus je komt met verschillende mensen in contact", legt Jan uit. Daarnaast start de nieuwe ondernemersvereniging een academie. Samen met POM en de andere ondernemersverenigingen willen ze duurzaam succesvol ondernemerschap en innovatie stimuleren en faciliteren. "Dit gaan we doen doormiddel van samenwerking tussen ondernemers. Elke maand brengen we een groep ondernemers bij elkaar. Ze wisselen kennis en kunde uit en kunnen vragen stellen over een bepaald thema. Zo komen grote en kleine bedrijven en jonge en oude ondernemers met elkaar in contact", aldus Maddy. "Het zijn twee evenementen die van waarde zijn. Er is over nagedacht en er zit een plan achter", besluit Ferenc.

Meer informatie of lid worden? Bekijk de nieuwe website: www.ondernemendveghel.nl.

Marjon van der Pol.
Wilco Jansen.
Annelies Jansen.
Hein van Berkel.
Jan van Bakel.
Roel van Lith.
Maddy Goossens.
Ferenc Welten.
Bart Kablau.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant