Het beter scheiden van afval is belangrijk omdat veel meer afval hergebruikt kan worden.
Het beter scheiden van afval is belangrijk omdat veel meer afval hergebruikt kan worden.

Afvalbeleid Meierijstad: 'Ik wil niks bagatelliseren, maar er is ook veel goed gegaan'

Algemeen 3.077 keer gelezen

VEGHEL | Het afvalbeleid van de gemeente Meierijstad heeft de laatste weken nogal wat stof doen opwaaien. Het regende klachten (in het begin zo'n 500 per dag) en de inmiddels beruchte 'druppel' werd en slecht bezorgd en werkt niet. "Het is een omvangrijke operatie die nu gaande is. Ik wil niks bagatelliseren, maar het valt gelukkig mee. We horen ook positieve geluiden. We blijven echter alert", aldus wethouder Harry van Rooijen.

De routes, de manier van aanbieden, de manier van inzamelen en opstelplaatsen zijn opeens veranderd. "Wij begrijpen dat mensen daarop reageren, maar er echt heel veel goed gegaan. Als je kijkt naar het omchippen van de kliko's Dan is dat bij 97 procent van de gevallen goed gegaan. Bij de overige drie procent, zo'n 1000 adressen, nog niet. Het percentage ligt eigenlijk nog iets lager, want sommige kliko's worden helemaal niet gebruikt en staan in de schuur", legt Van Rooijen uit.

Gratis
Qua verhoging van de kosten valt het volgens de wethouder wel mee. "Gemiddeld gezien gaan de kosten zo'n acht euro (voor een gemiddelde aansluiting) omhoog." De berichten dat de kosten veel hoger liggen, hebben ook Van Rooijen bereikt. "Klopt, maar zij vertellen er niet bij dat het GFT-afval gratis wordt", reageert hij. Het aantal meldingen neemt volgens de gemeente af. Van 500 terug naar zo'n 300 meldingen per dag. Van Rooijen: "Dat is nog steeds erg veel. 70 procent van de meldingen worden direct opgelost. Bij 30 procent is het nodig om actie te ondernemen." Vermoedelijk komen daar nog wel klachten bij, want de eerste aanbieding van restafval, dit gebeurt per vier weken, komt nog.

Het verspreiden van de druppel is niet goed gegaan.

Druppel
Het verspreiden van de druppel voor de milieustraat ging hopeloos mis. Een technische fout zo zegt Van Rooijen. "De druppel is magnetisch en werden uit het postsorteercentrum gegooid. Dat is niet handig geweest, maar het is zoals het is. De milieustraat is voorlopig open volgens het oude systeem. We hopen dat de druppel snel gaat functioneren, maar eerst willen we zeker weten dat iedereen hem heeft gehad."
Op een aantal adressen zijn er meerdere druppels bezorgd. "Vermoedelijk worden de extra druppels afgemeld. Hoe we dit precies gaan organiseren, wordt nog bekend gemaakt. Gooi ze nog niet weg", waarschuwt de wethouder.

Informatiebijeenkomst
Dinsdagavond werd er een informatiebijeenkomst gehouden in Schijndel. Deze bijeenkomt, georganiseerd door de politieke partij Hart voor Schijndel, werd ondanks de sneeuwval goed bezocht. Een aantal Veghelaren reageerde verbolgen dat er in Veghel geen informatieavond op de planning staat. Voor Hart voor Schijndel is het logisch dat ze kiezen voor Schijndel als uitvalsbasis. Wethouder Van Rooijen vertelt dat er momenteel nog geen plannen zijn om een informatiebijeenkomst in Veghel te houden. "We zijn aan het kijken hoe we de volgende slag kunnen maken qua communicatie. Of er wel of geen behoefte is aan een informatieavond wordt binnen de gemeente onderzocht."
Op de site en telefonisch is een heleboel informatie te vergaren, maar gezien de opkomst in Schijndel lijkt het erop dat mensen het fijn vinden wanneer ze face-to-face vragen kunnen stellen en uitleg krijgen. Harry vervolgt: "We zien het aantal klachten afnemen, maar we zijn er nog niet. De manier van communiceren is degelijk geweest", vindt hij. "We hebben niet iedereen kunnen bereiken. Dat ligt misschien aan de communicatie, maar ook wel een beetje aan dat men het laat lopen. Het is er wel, maar ze kijken wanneer het nodig is. En dan komen er vragen", besluit Van Rooijen.

De Druppel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant