Menno Roozendaal is wethouder Werk, jeugd en cultuur.
Menno Roozendaal is wethouder Werk, jeugd en cultuur.

'Je mag blij zijn wanneer je hier geboren bent'

Algemeen 1.608 keer gelezen

VEGHEL | Meierijstad gaat investeren in de jeugdzorg en de preventie daarvan. Dat staat in het jeugdbeleid van de gemeente. "Het is pure noodzaak om daarin te investeren", vindt wethouder Menno Roozendaal.

"Als je als kind in Meierijstad geboren bent, heb je best wel geluk. Als je wereldwijd kijkt waar je wieg ook hadden kunnen staan, mag je blij zijn dat je in Meierijstad geboren bent. Het onderwijs is hier bijvoorbeeld goed geregeld. Verder zijn er veel verenigingen, tal van evenementen en is de omgeving mooi en veilig om op te groeien." Toch is het volgens de wethouder noodzakelijk om te investeren in jeugdhulp-preventie. "Opgroeien anno 2019 is anders dan tientallen jaren geleden. Bij kinderen zien we vaker signalen van stress en depressiviteit terug. Ze krijgen heel veel prikkels op zich af, zoals social media en de sociale druk die dat met zich meebrengt."

Hulpvraag
De gemeente werkt in dit proces samen met scholen, de scouting, de verschillende afdelingen van Jong Nederland, GGD, maatschappelijke instellingen, zorgaanbieders en huisartsen. Daarin komen een aantal dingen naar voren. Roozendaal: "Met 85 procent van de jongeren gaat het eigenlijk altijd goed. Ze hebben niet of nauwelijks een hulpvraag. Je moet daar aandacht voor blijven houden. Dat staat ook in het jeugdbeleid."

Instelling
Toch gaat het meeste geld en de meeste aandacht uit naar de groep die vaker een beroep doen op zorg. De wethouder vervolgt: "Terecht, want deze kinderen kunnen bijvoorbeeld niet meer thuis wonen en zitten in een instelling. Dan spreek je over jeugdzorg. De preventie hiervan is echter ook belangrijk. Ik wil dan ook alle waardering uitspreken naar alle jongerenwerkers. Zowel die vanuit de jongerencentra werken als de mensen op straat."
Roozendaal vertelt dat de gemeente uitblinkt in pleegzorg. "Dat moeten we zien vast te houden. Verder mogen kinderen niet het kind van de rekening worden wanneer hun ouders gaan scheiden. We moeten ze goed opvangen wanneer nodig", besluit hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant