Bernard Vissers met achter hem de bijzondere platanenlaan.
Bernard Vissers met achter hem de bijzondere platanenlaan.

'Zusters hebben een geweldige bijdrage geleverd aan Veghel'

Algemeen 2.189 keer gelezen

VEGHEL | De zusters Franciscanessen houden in verband met hun 175-jarig bestaan een erfgoedwandeling. Onder leiding van gidsen André Velthausz en Bernard Vissers maken de deelnemers op zondag 17 februari een tocht door de wonderlijke tuin achter het klooster. Bernard geeft op maandag 25 februari nog een speciale lezing over 175 jaar zusters Franciscanessen. "De zusters hebben een geweldige bijdrage geleverd aan Veghel", aldus Bernard.

André en Bernard vertellen tijdens de erfgoedwandeling over de bijzondere plaatsen, bomen, geschiedenis en ontwikkeling van klooster en tuin. "Daarnaast geven we een beeld hoe de zusters hebben geleefd. Dan doen we mede aan de hand van foto's." Een heleboel bomen in de tuin hebben een verhaal. De platanenlaan heeft een speciale betekenis voor de zusters. De bomen van bijna een eeuw oud staan scheef en de takken hangen half over de laan. "De platanenlaan staat eigenlijk symbool voor het leven van de zusters, de wortels in Veghelse grond en de weg die ze samen door alle seizoenen van het leven hebben afgelegd", legt Bernard uit.

'De platanenlaan staat eigenlijk symbool voor het leven van de zusters, met de wortels in Veghelse grond.'

De wandeling duurt ongeveer een uurtje. Deze wordt afgesloten in de kapel. Daar in de hal kan men de expositie van de erfgoedwand bezoeken. Deze wand laat interactief van alles zien over het leven, wonen en werken van de zusters Franciscanessen.

Respect
In 1844 vestigden de zusters zich in Veghel. Mede dankzij Deken van Miert, hij stichtte in 1844 de Congregatie, groeiden de zusters uit tot een belangrijke speler in de geschiedenis van Veghel. Ondanks hun bescheidenheid willen de zusters toch dat hun erfgoed wordt doorgegeven. Daarom is het belangrijk dat men weet wat de zusters allemaal hebben betekend voor Veghel. "Ze verdienen alle respect. De zusters hebben met enorm veel toewijding een groot aandeel gehad in de ontwikkeling van Veghel en vele andere plaatsen in Brabant, onder andere op het gebied van onderwijs, zieken- en ouderenzorg. Het werk van de zusters moet onder de aandacht worden gebracht", vindt Bernard.

Moeilijke omstandigheden
De zusters hebben in die 175 jaar ook te maken gehad met tegenslagen. Bernard vervolgt: "Het ging niet altijd van een leien dakje. Ze hebben onder moeilijke omstandigheden ontzettend veel werk verzet, met name in de oorlogsjaren en op hun missieposten. Ze deden het nooit voor eigen gewin, maar allemaal; Ter liefde Gods. Van zulke verhalen kunnen wij leren dat het belangrijk is een drive te hebben en door te zetten.

'Vergeten'
Volgens Bernard is de interesse in erfgoed en in de geschiedenis toegenomen. "Het trekt steeds meer belangstelling. Vroeger spitste men zich vooral toe tot de periode tot en met de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels geniet ook oudere geschiedenis veel interesse."
Zelf vindt Bernard het leuk om geïnteresseerden van alles te vertellen over 175 jaar zusters Franciscanessen. "Wat hen heeft gedreven, hebben ze zelf vastgelegd in tien grondwoorden. Daar kunnen wij in onze moderne samenleving nog veel van leren."

Gehoorzaamheid
Als voorzitter van de heemkundekring en lid van de erfgoedcommissie van het klooster lag het voor de hand dat er dit jaar een lezing zou komen om 175 jaar geschiedenis te herdenken. Onder de vlag van heemkundekring Vehchele geeft Bernard op maandag 25 februari een presentatie in de Heilig Hartkerk. Tijdens deze twee uur durende lezing kan hij verder ingaan op de geschiedenis van het klooster en de zusters. "175 jaar samenvatten in twee uur is natuurlijk niet te doen. Ik doe een greep uit de bewogen historie van de zusters Franciscanessen. Aan de hand van een aantal thema's behandel ik de geschiedenis. Denk aan: het ontstaan, de huisvesting, de spiritualiteit, de ontwikkeling, de missies, het leven in het klooster en de grote veranderingen na de jaren 50/60", verklapt Bernard. Ook behandelt hij de keuze van meisjes voor het klooster. "Het is boeiend om te ontdekken waarom meisjes vroeger kozen voor het klooster. Een keuze die stond voor ontwikkeling, avontuur maar ook gehoorzaamheid."
Bernard is van mening dat de geschiedenis van een dorp zorgt voor verbinding. "Het bindt de oude en nieuwe bewoners, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat er zich allemaal heeft afgespeeld", sluit Bernard af.

Kaartjes
De lezing van Bernard in de Heilig Hartkerk begint op maandag 25 februari om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur. De entree is gratis voor leden van de heemkundekring. Anderen betalen 2.50 euro met inbegrip van koffie. Aanmelden in niet nodig.
Voor de Erfgoedwandeling zijn wel kaartjes nodig, al zijn deze gratis. Ze zijn af te halen bij het UITpunt op de Markt. De eerste Erfgoedwandeling op zondag 17 februari start om 14.00 uur en de tweede om 15.00 uur (twintig personen per wandeling). De volgende wandeling is op zondag 19 mei.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant