In de komedie Art kruipen Waldemar Torenstra (Divorce), Thijs Römer (Moordvrouw) en Frederik Brom (Julia's Tango) in de huid van de vrienden Serge, Mark en Ivan.
In de komedie Art kruipen Waldemar Torenstra (Divorce), Thijs Römer (Moordvrouw) en Frederik Brom (Julia's Tango) in de huid van de vrienden Serge, Mark en Ivan. Foto: Annemieke van der Togt
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Mannen, een schilderij en vijftien jaar vriendschap

Kunst en cultuur 426 keer gelezen

VEGHEL | Waldemar Torenstra, Frederik Brom en Thijs Römer spelen in de komedie Art drie vrienden die elkaar testen: hoe diep zit de liefde voor elkaar nu echt? Het toneelstuk is een bewerking van een van de bekendste en succesvolste stukken van schrijfster Yasmina Reza. Art is op woensdag 27 februari om 20.15 uur te zien in de Grote Zaal van De Blauwe Kei op de Noordkade. Kaarten kosten 28.35 euro (inclusief drankje) en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl.

In de komedie Art kruipen Waldemar Torenstra (Divorce), Thijs Römer (Moordvrouw) en Frederik Brom (Julia's Tango) in de huid van de vrienden Serge, Mark en Ivan. Wat gebeurt er als hun vriendschap onder druk komt te staan? Als Serge een fortuin uitgeeft aan een compleet wit schilderij belandt hij met zijn vrienden Mark en Ivan in een verhitte discussie. In eerste instantie bekvechten ze over het schilderij, maar al snel blijkt dat er een diepere laag is, namelijk hun vriendschap. Het stuk, geschreven door de Franse schrijfster Yasmina Reza, gaat dan ook niet zozeer over kunst of wat kunst is, maar over vriendschap. De Vlaamse regisseur Paula Bangels zag Art in Nederland, in de jaren negentig. Ze vond het meteen mooi en was geraakt door de inhoud. Ze houdt van de thema's liefde, vriendschap en relaties die niet lukken. "Het gaat immers over ons allemaal, iedereen herkent zich erin", vertelt Paula.
Waldemar Torenstra, Frederik Brom en Thijs Römer, de acteurs in deze nieuwe uitvoering, zagen het toneelstuk net als Bangels ook in de jaren negentig. Waldemar speelde het tevens als student op de Toneelschool. "Het stuk heeft een raar soort dubbelheid. Het is geschreven door een vrouw, maar gaat over mannenvriendschappen. Dat maakt het niet eenduidig en dat is leuk." Thijs vult aan: "Het is een goed stuk en het heeft zijn kracht bewezen, want het wordt al twintig jaar over de hele wereld gespeeld." Frederik vond het stuk al heel goed, maar begrijpt het nu pas echt goed omdat hij leeftijd van de personages in het stuk heeft. Waldemar: "Die gelaagdheid in het stuk is mooi. Het gaat over vriendschap, maar ook over liefde."

Veghelse Toneel Publieksprijs
Art is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant