Mercy John ging door een hel, maar vocht zich terug: 'Ik dacht echt dat ik doodging. Het was voor mij het signaal dat het niet meer ging.'
Mercy John ging door een hel, maar vocht zich terug: 'Ik dacht echt dat ik doodging. Het was voor mij het signaal dat het niet meer ging.' Foto: Photographer: Gerke Visser
IN GESPREK MET

Hoe een ellendige periode leidde tot een prachtig album: 'Dacht echt dat ik doodging'

Algemeen 2.275 keer gelezen

VEGHEL | Mercy John alias John Verhoeven uit Veghel brengt op 22 februari zijn langverwachte tweede album uit. Let it go easy is een persoonlijk en donker epos geworden. De eerste kritieken zijn lovend. "Ik heb geleerd om dingen los te laten", aldus John.

De reden waarom de Veghelaar zolang deed over een vervolg op zijn eerste plaat: This ain't New York is allesbehalve leuk. In het najaar van 2017 ging het helemaal mis. John vluchtte tijdens een optreden van het podium af nadat hij plotseling een paniekaanval kreeg. "Ik dacht echt dat ik doodging. Het was voor mij het signaal dat het niet meer ging. Je schrikt heel erg, omdat dit me niet eerder was overkomen." De paniekaanval en de burn-out die volgde zijn volgens John een optelsom van verschillende gebeurtenissen. "Ik was de kartrekker van Podium De Noordkade. Jarenlang heb ik me daar hard voor gemaakt en dat liep uiteindelijk anders dan gehoopt. Daarnaast heb ik gewoon een fulltimebaan en ben ik vooral vader van twee lieve kinderen. Het was een drukke en stressvolle tijd."

Mercy John ging door een hel, maar vocht zich terug: 'Ik dacht echt dat ik doodging. Het was voor mij het signaal dat het niet meer ging.'

John werd overvallen door alle aandacht en drukte. "Mijn eerste album werd goed ontvangen. Ineens mag je dan zingen op NPO2 en verkoop je verschillende zalen uit. Ik was daar onvoldoende op voorbereid en kon in die tijd maar moeilijk dingen loslaten. Het werd me allemaal iets teveel. Op een gegeven moment was ik op", blikt John terug.

Burn-out
De muzikant kreeg een burn-out en tot overmaat van ramp werd zijn vader gediagnosticeerd met de spierziekte ALS. "Alles ging helemaal mis. Ik twijfelde overal aan." Of John momenten heeft gekend waarop hij zich afvroeg of zijn muziekcarrière er definitief opzat? "Waarschijnlijk wel. Al bleef ik nummers schrijven. Dat ging eigenlijk makkelijker dan voorheen. Maar of ik ooit nog op het podium zou staan, daar heb ik toen echt wel aan getwijfeld. Mensen vermaken met je muziek blijft alleen te gaaf om te doen"


De band
Johns band bestaat uit Veghelaar Tom Zwaans (bass), Rolf Verbaant (gitaar), Kirsten Boersma (toetsen) en Lynyrd Denissen (drums). Op het album zijn de drumkunsten van Bram Hakkens te horen. Volgens John de beste drummer van Nederland. Bram is de vaste drummer van onder andere Douwe Bob.
De album-presentatie van Let It Go Easy is op zondag 24 februari in De Pul in Uden (tickets hier). Op 6 april treedt Mercy John op in de NPF-Toren in Veghel (tickets hier). Zijn album is vanaf vrijdag 22 februari te beluisteren via de verschillende streamingdiensten en in Veghel te koop bij Wil'm.


Creativiteit
Het gaat nu gelukkig een stuk beter met de sympathieke zanger. Hij volgde mindfulness oefeningen en schreef de ellende van zich af. Het schrijven van liedjes bleek de beste therapie. "De nare situatie kwam mijn creativiteit juist ten goede. Op het album staan een aantal zware nummers al word je er niet per se droevig van hoor. De teksten zijn wel diep en gaan over mezelf." Toch is er in de teksten ook ruimte voor fictie. "De luisteraar kan er zijn eigen draai aan geven, maar ik wil wat vertellen met mijn teksten. Er zit diepgang in en de liedjes gaan over herkenbare thema's. Veel mensen hebben bijvoorbeeld te maken met een ziek familielid, kampen met heimwee of hebben een relatie die even niet zo lekker loopt", zegt John.

Het album Let It Go Easy is het langverwacthe vervolg op This ain't New York.

Tijdens het schrijven aan een nieuwe plaat én middenin zijn burn-out kreeg John veel steun van zijn vriendin en manager. "Mijn vriendin was super lief voor me en heeft me geholpen waar nodig. Ook mijn manager heeft me alle tijd gegeven om weer de oude John te worden. Ik ben ze daar eeuwig dankbaar voor."

Danny Vera
John vertelt vol passie over zijn album én zijn band. "Ik heb het geluk dat ik mag samenwerken met geweldige muzikanten. Mijn band is echt top. Daarnaast schijf ik nummers en treed ik op met onder andere Danny Vera. Hij heeft me goed geholpen. Het helpt ook als je ziet dat zo'n fantastische muzikant ook zenuwachtig is voor een show. Je bent dus niet de enige. Het hoort er een beetje bij", stelt hij. Naast het schrijven voor andere muzikanten zoals Danny Vera en Elske DeWall, schrijft de Veghelaar voor Kinderen voor Kinderen. "Eigenlijk timmer ik als songwriter nog harder aan de weg."

Nieuw motto
Qua stijl wijkt zijn tweede album wel degelijk af van zijn eerste productie. "Het is iets steviger en wat minder Americana/Country. Ik ben helemaal gek van The War on Drugs. Die sound hoor je wel een beetje terug. Meer dan voorheen in ieder geval", vindt de Veghelse zanger.

Let it go easy is vanaf vrijdag 22 februari te beluisteren via de verschillende streamingdiensten en in Veghel te koop bij Platenzaak Wil'm.

Inmiddels kan John met een glimlach terugkijken op de afgelopen twee jaar. Het was niet de meeste florissante periode uit zijn leven, maar wel een harde leerschool. "Vandaar de titel van het nieuwe album: Let It Go Easy. Dat is een beetje mijn nieuwe motto geworden. Je moet het leven niet té serieus nemen en niet altijd maar bezig zijn. Laat het gaan."

Theatertour
Wat de toekomst hem gaat brengen, John ziet het wel. "Niet te veel plannen. Dat heb ik wel geleerd. Ik ben met collega singer-songwriters Douwe Bob, Danny Vera en Marloes van Hoek in gesprek om samen een theatertour te doen, maar dat is nog niet rond. Verder hoop ik op te treden op de wat grotere festivals. Ik zie het allemaal wel." Een ding is zeker. Mercy John doet het op zijn eigen tempo zonder zichzelf voorbij te lopen. De vervelende periode heeft geleid tot een prachtig en ontroerend album. "De eerste recensies zijn super. Het is en blijft fijn om waardering te krijgen voor je werk", besluit hij.

Het album Let It Go Easy is het langverwacthe vervolg op This ain't New York.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant