Lezing over schilder Guiseppe Arcimboldo

Algemeen 196 keer gelezen

VEGHEL | Op uitnodiging van het Katholiek VrouwenGilde St. Birgitta in Veghel wordt er een lezing verzorgd door Jan Schippers over Giuseppe Arcimboldo. Hij is een kunstschilder uit de Italiaanse renaissance die vooral bekend werd met portretten die samengesteld waren uit allerlei voorwerpen zoals groenten, fruit, bloemen, boeken en vissen.

Arcimboldo werkte aanvankelijk net als zijn vader als schilder aan de kathedraal van Milaan, tot hij in 1562 aan het hof in Praag ontboden werd door de Habsburgse keizer Ferdinand I. Ook diens opvolgers Maximiliaan II en Rudolf II waren zeer gecharmeerd door Arcimboldo's talenten.
Hij bleef tot kort voor zijn dood aan het hof werkzaam als schilder, maar ook als architect, ontwerper van bizarre kostuums en decors en als organisator van grote festiviteiten en toernooien. Zijn werk werd in ambachtelijk en kunstzinnig opzicht zeer gewaardeerd, en het excentrieke, soms komische aspect vormde wellicht een welkome afleiding van de harde politieke realiteit van alledag.

De lezing is maandagmiddag 25 februari in het WijNu-gebouw en begint om 14.00 uur. Een introducé is welkom tegen betaling van 5 euro. Voor leden is de toegang gratis.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant