De dames van GAS, Gezellige Actieve Senioren, carnavallen in stijl.
De dames van GAS, Gezellige Actieve Senioren, carnavallen in stijl.

Carnavalskoninginnen genieten met volle teugen

Carnaval 1.687 keer gelezen

VEGHEL | Al sinds vorige week woensdag genieten ze met volle teugen van het losgebarsten carnaval in Kuussegat. Van een meezingavond tot meedoen aan de optocht; niets is de dames van GAS, dat staat voor Gezellige Actieve Senioren, te dol. De vier carnavalliefhebsters missen alleen een smaak aan het carnaval; een of meerdere activiteiten voor actieve ouderen.

Een vergeten groep volgens Trees van Geffen. Samen met Dela Raaijmakers en zussen Tony en Riek Neggers vormt ze sinds vorig jaar GAS. "We raakten in gesprek over het feit dat er weinig tot geen carnaval is voor actieve senioren", zegt Tony. "We hebben toen onze club opgericht."

Grote dosis plezier
De dames schuimen met z'n vieren – in chique outfits en met een grote dosis plezier - onder het motto 'wij zijn nog geen ouwe meuk, met gas erbij wordt het pas echt leuk' verschillende carnavalsfeestjes af waar ze graag geziene gasten zijn.

Carnavalskoninginnen
Zo ook zondag tijdens de Kuussegatse optocht waar ze in stijl in een Cadillac door de Veghelse straten reden. "We kregen veel leuke reacties en complimenten, werden carnavalskoninginnen genoemd", lacht Dela. De pret spat er van af als de dames over hun belevenissen kletsen en herinneringen ophalen aan het carnaval van vruuger.

GAS-carnaval
Ondanks hun leeftijd, ze zijn gemiddeld ruim 80 jaar oud, pakken ze elke kans aan om te genieten van het carnaval. Een feest waarvoor ze graag een nieuwe invulling zien voor actieve senioren. "Er is van alles te doen voor de jeugd en voor de groep van dertigers tot zestigers in de regio. Voor ons is er niet echt een carnavalsfeest. We zijn al op diverse plekken geweest, zoals de Liederenavond in de Stapperij, De Jong van Toen in het Keizersdrôme en Vudel Vrijdag waar mijn kleinzoon draaide. De jongeren vonden het leuk om ons te zien en maakten plaats. Het was een gezellig feest maar het is niet echt onze muziek. We zouden graag een feest willen op onze manier; carnavallen in een rustige ruimte met muziek uit onze tijd waar je gezellig kunt praten. Carnaval is uiteindelijk voor iedereen hetzelfde. Of je nu 18 of 80 jaar bent; je wil elkaar ontmoeten", vertelt Trees.

Voor iedereen
Dat is niet de enige groep waarvoor GAS een passende activiteit wil zien. "Tijdens carnaval zorgen mantelzorgers ervoor dat ouderen in het verpleeghuis naar activiteiten kunnen. Het zou mooi zijn als er ook een zorgeloze middag wordt gehouden voor de mantelzorgers. Voor ouderen in een verzorgingstehuis wordt van alles georganiseerd. Ouderen die thuis wonen moeten zelf het initiatief nemen, iets wat wij hebben gedaan met GAS. Het zou goed zijn als carnavalsverenigingen met deze groep senioren in gesprek gaan over carnaval", licht Trees toe. "Carnaval is voor iedereen."

Fan worden
Bij alle leden van GAS gaat het hart sneller slaan van carnaval. Mocht dat bij andere actieve senioren uit Kuussegat eveneens het geval zijn dan kunnen ze fan worden van het gezelschap. "Ze kunnen zich bij ons aanmelden", besluiten de dames met een lach.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant