Afbeelding

Kennismaking met familie Sklodowski: 'Mensen zijn hier opvallend vriendelijk'

Algemeen 1.208 keer gelezen

VEGHEL | De naam doet het al vermoeden: dit zijn geen oer-Veghelaren. Dat klopt, het zijn een van de vele arbeidsmigranten die gevestigd zijn in Nederland. Hard werken voor een beter leven. Sinds de toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2004 vestigen steeds meer Polen zich in Nederland. Marek en Mariola deden dat zeven jaar geleden met dochter Maja (11) en inmiddels de hier geboren Natan (drie maanden). Maja voetbalt bij MO-11 en de familie werd winnaar van de fotoshoot uit de Jeugdloterij.

Door: Peter Kuijpers.

De Nederlandse taal hebben ze, met uitzondering van dochter Maja die accentloos Nederlands spreekt, nog niet helemaal onder de knie dus de gesprekken gaan in het Engels en met flarden ook Nederlands.

De familie Sklodowski komt uit Olsztyn in het noorden van Polen ongeveer 200 kilometer schuin onder de havenstad Gdansk. Olsztyn een stad aan de poort van de regio Ermland. Marek: "Veel toekomst was er niet en om die reden heb ik eerst vier jaar in Amerika Pennsylvania mijn heil gezocht. Daarna terug naar Polen waar ik met Mariola trouwde. Ik ben eerst naar Nederland gekomen en heb in een appartement gewoond. Daarna is Mariola hier komen wonen." Het gezin woont momenteel in een leuke woning in de fraai herbouwde Oranjewijk.

Bloemen
Marek werkt bij Jumbo op de bloemenafdeling op de Amert in Veghel. Marek: "We houden beiden wel van bloemen. Mariola werkt zaterdags ook in de bloemen omdat ik dan vrij ben en dan kan ik met Natan en Maja naar Blauw Geel'38 voor het voetbal. Ik moet alleen nog beter Nederlands leren en daar ga ik mijn best voor doen, Mariola ook." Marek zijn beroep is eigenlijk restaurant kok. "Ik heb dat in Amerika gedaan, maar je weet het als je in de horeca werkt, ben jij op het werk als je gezin vrij is. Ik heb het prima naar mijn zin in de bloemen bij Jumbo." Mariola knikt instemmend: "Ik heb nu nog ouderschapverlof, maar werk 24 uur in de bloemen waar ik boeketten samenstel. Dat is leuk werk om te doen."

Kampioen
Dochter Maja spreekt vloeiend en accentloos Nederlands en gaat op 't Heibosch naar school. "Leuke school en ik heb daar ook veel vriendinnen. Veel daarvan zie ik weer terug bij het voetballen bij Blauw Geel'38 waar we dit jaar met MO 11 kampioen zijn geworden." Met trots toont ze haar kampioenstrofee.
Zaterdag spelen de meiden om 09.00 uur al thuis tegen O.S.S.'20 MO-11. Mariola kan het maar niet begrijpen waarom dochter Maja altijd al zo vroeg moet voetballen. Vader Marek kijkt bezorgt en vindt 09.00 uur wel heel erg vroeg met een zuur lachje. "We hebben het er graag voor over, want ze vindt het verschrikkelijk leuk om te doen", vult Marek nog aan.

Vriendelijk
De familie Sklodowski heeft in de loop der jaren verschillende contacten opgebouwd in Veghel. Mariola legt het uit: "Het zijn niet alleen Poolse mensen, maar zeker ook Nederlanders. Mensen die we kennen van het voetbal van Maja, maar ook via de school is er een goede band. Mensen zijn hier opvallend vriendelijk en zeggen elkaar 'goedendag'. Het is niet zo dat Polen onvriendelijker zijn, maar we zijn soms wat meer gesloten."
Of ze nog ooit teruggaan naar Olsztyn is een vraag die een stilte doet vallen. Marek: "In ons hart wel. Het is ons vaderland, maar onze kinderen groeien op hier in Nederland. Die zijn zo ingeburgerd en het is nog maar de vraag of ze ooit terug naar Polen willen." De toekomst zal het leren is een cliché, maar o zo toepasbaar hier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant