Familie De Wit (L) en familie Van Erp (R).
Familie De Wit (L) en familie Van Erp (R).

'Het is de enige groente die echt een seizoen kent'

Algemeen 897 keer gelezen

MARIAHEIDE/EERDE | Eén zwaluw maakt nog geen lente, maar de eerste asperges kondigen wel de lente aan. Althans dat is de opvatting van de families De Wit uit Mariaheide en Van Erp uit Eerde. Asperges zijn een echte voorjaarsgroente, ze wordt niet voor niets de lente-koningin genoemd.

Bij de families De Wit uit Mariaheide en Van Erp uit Eerde zijn ze alweer druk in de weer met de oogst van deze groente. De aspergebedden zijn in de winter opgeploegd en overdekt met een laag zwart-wit folie. Hierover zijn tunnels en mini-tunnels geplaatst. Vloerverwarming en zonnewarmte doen de rest. Een aspergeplant gaat uitlopen bij een grondtemperatuur van zo'n 11-12 graden Celsius, waarna de eerste asperges boven komen.

Het seizoen is dus begonnen en duurt traditioneel tot 24 juni. "Het is eigenlijk de enige groente die nog echt een seizoen kent, dat maakt asperges ook zo bijzonder. Van een plant kun je zo'n tien asperges per jaar gedurende tien jaar oogsten, daarna moet je de grond rust gunnen en kunnen pas jaren later weer asperges geplant worden", laten De Wit en Van Erp weten.

De boerderijwinkels van familie De Wit en Van Erp zijn vanaf heden weer dagelijks geopend voor alle ingrediënten van een complete aspergemaaltijd, zoals kriel, ham, saus, verse soep en natuurlijk ongeschilde of geschilde asperges. Bezoekers kunnen bij beide boerderijwinkels terecht: Aspergekwekerij Ad en Maria van Erp, Willibrordushoek 4a, Eerde www.verse-asperges.nl en Aspergekwekerij Marc en Sandra de Wit, Wilsvoortweg 3, Mariaheide www.dewitasperges.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant