Zwaan Wiersma en Anouk van der Zee nemen met pijn in hun hart afscheid van Bek, Boeken & Bijzonders.
Zwaan Wiersma en Anouk van der Zee nemen met pijn in hun hart afscheid van Bek, Boeken & Bijzonders.

'We moeten stoppen, doorgaan heeft geen zin. De rek is eruit'

Algemeen 3.204 keer gelezen

VEGHEL | Ruim 80 jaar (!) was Bek, Boeken & Bijzonders een van de bekendste en mooiste winkels uit de Hoogstraat. Op 1 juni sluit de winkel voorgoed haar deuren. Een groot verlies voor het centrum en voor Veghel in het algemeen. "De afgelopen jaren hebben we jaar op jaar de bezoekersaantallen in onze winkel zien teruglopen. De rek is eruit. We hebben geen andere keus", aldus bedrijfsleider Anouk van der Zee.

Het nieuws dat Bek ging stoppen sloeg vorige maand in als een bom. Veel bezoekers komen langs en maken een laatste rondje door de winkel, nemen snel een fotootje of beklagen zich bij het personeel over 'waarom deze prachtige winkel nu weggaat'. Anouk staart de winkel in. "Weet je wat het is? De afgelopen maand hebben we de omzet gehaald die we eigenlijk moeten halen. Dat kwam de afgelopen jaren eigenlijk nog maar zelden voor. Er wordt echt afscheid genomen van de winkel." De boeken die straks nog niet zijn verkocht, gaan waarschijnlijk naar een opkoper en de inboedel kan gebruikt worden voor de kantoren die straks verrijzen. De karakteristieke boekenkasten blijven behouden.

Vroeger stonden ook op de bovenverdieping boeken.

Abel Slippens
Het sluiten van Bek is volgens Anouk ontzettend jammer, maar komt ook niet geheel uit de lucht vallen. "Sinds de crisis rond 2008 ging het steeds minder. De laatste jaren trok de omzet wel wat aan, maar simpelweg niet genoeg. Het was niet langer rendabel om de winkel open te houden." Toch gingen Abel Slippens (kocht de boekenhandel in 2014 over van de familie Bek) en Niels Bek (het pand is eigendom van de familie Bek) niet over een nacht ijs. Anouk legt uit: "Ze hebben samen gekeken of er een mogelijkheid was om de winkel open te houden. Maar Niels heeft het super druk met zijn eigen zaak. Hij focust zich helemaal daarop en dat kan je hem niet verwijten."

'Doorgaan heeft geen zin'
Volgens Anouk zijn er tijdens de overname te snel te veel veranderingen geweest, ook onder het personeel. "Daardoor vond een gedeelte van onze klanten dat het niet meer was wat het was en dat de ziel eruit was. De laatste paar jaar hebben we dat weer mooi rechtgetrokken. Helaas hebben de klanten die toen vertrokken zijn, ons niet leren kennen als even gepassioneerde boekverkopers. Daarnaast kwamen internet en de e-reader om de hoek kijken en liep de verkoop van de boeken in onze winkel gestaag terug. De ontlezing droeg daar ook aan bij." Toen Abel in 2014 besloot om de winkel te kopen (hij wilde niet dat de zaak van zijn vriend Loet verloren ging red.), veranderde hij het een en ander aan het assortiment. Anouk legt uit waarom: "Het was een beetje een laatste strohalm. Het assortiment werd uitgebreid met sigaren, koffie en thee, wijnen en kunst- en schilders benodigdheden, maar dat sloeg onvoldoende aan. Waarom? Het is een combinatie van factoren. Met de grote fysieke en internetwinkels is het moeilijk concurreren. Zij kopen per pallet in en hebben zodoende lagere inkoopprijzen. Toen werd ook nog de Markt opengebroken en nam de natuurlijke loop, die al flink was afgenomen, verder af."

Bek, Boeken & Bijzonders verdwijnt binnenkort van de gevel.

De zaak in de Hoogstraat was niet langer rendabel. "We moeten stoppen. Doorgaan heeft geen zin. Loet en Abel hebben zich allebei met hart en ziel ingezet. Ze hebben alles gegeven, maar er is geen weg meer terug. Met pijn in het hart hebben we samen geconstateerd dat er geen andere keuze is. Zonder toekomst geen leven."

Prachtige winkel
Anouk ziet voor andere boekhandelaren genoeg perspectieven. "De ontlezing is over haar hoogtepunt heen. Jongeren en de young adults gaan weer steeds meer lezen. Voor Bek is dat helaas te laat. Ik dank onze trouwe, vaste klanten. Samen hebben we jarenlang een prachtige winkel gehad", besluit ze geëmotioneerd maar met opgeheven hoofd.

Bek, Boeken & Bijzonders is nog tot zaterdag 1 juni geopend.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant