Barbara Sol en Fernanda Zavala (L) gingen op uitwisseling in elkaars thuisland. Barbara ging naar Mexico en Fernanda zit op school in Nederland.
Barbara Sol en Fernanda Zavala (L) gingen op uitwisseling in elkaars thuisland. Barbara ging naar Mexico en Fernanda zit op school in Nederland.

Toen en nu: op uitwisseling in elkaars thuisland

Algemeen 1.245 keer gelezen

VEGHEL | Inmiddels voelt ze zich thuis in Veghel, al was het de eerste paar maanden wel even flink wennen voor de Mexicaanse Fernanda Zavala (17). De uitwisselingsstudent van AFS is sinds september in Nederland en scholier op het Zwijsen College in Veghel. Barbara Sol, directeur van het Zwijsen College, trok bijna dertig jaar geleden met dezelfde organisatie in tegengestelde richting de oceaan over naar het thuisland van Fernanda waar ze een jaar in Mexico-Stad woonde en naar school ging. Een gesprek over cultuurverschillen, fietsen en 'lekker' eten.

Welk Nederlands woord ze raar vindt? Daar hoeft Fernanda niet lang over na te denken. Met een lach: "Lekker, dat heeft zoveel betekenissen. Lekker weer, lekker eten, het wordt echt overal voor gebruikt." Enthousiast wisselen Barbara en Fernanda foto's en ervaringen uit met elkaar. Barbara was even oud als Fernanda toen ze bijna dertig jaar geleden op het vliegtuig stapte voor een jaartje high school in Mexico. Daar kwam ze in een warm gastgezin terecht. Met haar Mexicaanse 'familie' heeft ze nog steeds veelvuldig contact. "Ik spreek ze regelmatig. Het is mijn tweede familie." Fernanda komt uit Mérida, een stad op zo'n 120 kilometer gelegen van Chichén Itzá. De alom bekende Mayastad. Mérida is met 734.153 inwoners de op twaalf na grootste stad van Mexico. In ons kikkerlandje is Fernanda neergestreken bij een gezellig gastgezin in Vorstenbosch. Elke ochtend fietst ze naar school. Een groot verschil met Mexico waar ze naar school wordt gebracht met de auto. "In Mexico wordt weinig gefietst. De fietsen in Nederland zijn daarbij een stuk groter dan ik gewend ben", vertelt ze in het Engels. Haar talenkennis is gegroeid sinds haar verblijf in Nederland. Ze heeft niet alleen kennis opgedaan in Nederlands, haar Engels is eveneens met sprongen vooruit gegaan. 'In Mexico krijg je geen talen op school. Dat is een groot verschil met Nederland. Hier krijg je daarnaast Duits en Frans." Barbara vult aan: "Ik sprak vrij snel Spaans. Mijn gastgezin sprak geen Engels, dat was goed voor mijn Spaans." Waar Fernanda in het begin erg aan moest wennen was de afwachtende houding van Nederlanders. Eerst de kat uit de boom kijken voor ze toenadering zoeken. "Dat had ik niet verwacht. In Mexico is iedereen meteen onderdeel van de familie en word je uitgenodigd voor feestjes, ook al kennen ze je niet." Een ervaring die Barbara deelt. "Ik hoorde direct bij het gezin. Het is een gastvrije cultuur, de familie staat centraal in Mexico."
De 5 vwo-leerling vindt dat het Nederlandse schoolsysteem te vergelijken is met het Mexicaanse. "Alleen hoef ik hier geen uniform te dragen en wordt niet elke maandagochtend een ceremonie gehouden waar de vlag wordt gehesen." Dat was niet het enige waar Fernanda in het begin aan moest wennen. De Hollandse kost en het koude weer waren tevens wenpunten. "In Nederland wordt veel brood gegeten. In Mexico eten wij 's middags warm en niet 's avonds." Aan het Mexicaanse eten bewaart Barbara goede herinneringen. "Ik houd echt van Mexicaans eten. Tortilla's, taco's, alles. Ik ben tijdens mijn tijd daar dan ook wat aangekomen", lacht Barbara. Fernanda, die wekelijks traint bij de Vorstenbossche Boys, heeft veel geleerd van haar tijd in Nederland. "Ik ben zelfstandiger geworden en onderneem meer dingen alleen. In Nederland is er meer vrijheid om dat te doen." Barbara kijkt met veel plezier terug op haar tijd in Mexico. "Ik kan het iedereen aanraden. Het is een mooie ervaring en heb er veel van geleerd." Over twee maanden keert Fernanda huiswaarts. De Mexicaanse weet al wat ze na haar middelbare school wil gaan doen. "Ik wil advocaat worden, misschien dat ik terugkom naar Nederland om hier te studeren", besluit ze met een lach.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant