Afbeelding

Marktcarwash

Algemeen 2.022 keer gelezen

Stond onlangs op een feestje toen iemand vroeg of ik in Veghel nog weleens boa's zag. Geen strikvraag die iets met reptielen te maken had, maar alles met handhaving van regels. De vragensteller wachtte mijn antwoord echter niet af en gaf aan deze Buitengewoon Opsporingsambtenaren in het Veghelse nauwelijks meer te zien. Met name op de onlangs heringerichte Veghelse Markt was volgens hem hun aanwezigheid vereist, want iedereen lapte daar het parkeerbeleid aan zijn laars. En gelijk had ie.

Tot nu toe las en hoorde ik alleen maar lovende kritieken over de hernieuwde Veghelse Markt. Ik vermoed dat met name het zogenaamde open karakter daar de reden van is. De ontwerpers hebben geprobeerd zo min mogelijk moeilijk te verwijderen obstakels in te plannen. Mart Smeets zou zeggen: 'Mag ik dat geslaagd noemen?' en 'Ja dat mag!' De nieuwe Markt voelt ruimtelijk aan, minder rommelig, met de fontein als misschien wel de grootste positieve verrassing én speelse verrijking.

Van openheid wordt echter bijna altijd misbruik gemaakt. Parkeertechnisch zeker! Op het gedeelte voor de kroegen bijvoorbeeld wordt vrolijk 'gewildparkeerd' en verderop blijken wat aluminium stippen in de grond parkeerplekken niet afdoende af te bakenen. Ook de weinige borden en wat blauwe belijning líjken aan de gemiddelde Veghelaar niet besteed. Hoe jammer is dat!? Is het dan echt nodig om de verbodsfactor vele malen te vergroten omdat talloze automobilisten te lui zijn zich aan de regels te houden op dat plein?

De gemeente lijkt dat wel te denken. Maar…in plaats van duidelijkheid te creëren door een consequent handhavingsbeleid (!!) wordt er ónduidelijkheid gecommuniceerd in de pers. Kon een glimlach niet onderdrukken bij het lezen van vage retoriek als 'De Markt wordt binnenkort enigszins aangepast. Op korte termijn maken we bekend hoe die maatregel eruit komt te zien en wanneer we die aanbrengen'. En deze zal de billen van foutparkeerders zéker bij elkaar doen knijpen: 'We gaan binnenkort ingrijpen met fysieke maatregelen op het gedeelte tussen kerk en kiosk'. Wooow…

Luiaards en lamzakken laten zich doorgaans alleen maar sturen door verstandig lik-op-stuk beleid. Boa's moeten duidelijk zichtbaar zijn op de plekken waar het nodig is. Vooral niet achter computers of bureaus. Vond het leuk om te lezen dat ergens journalistiek geopperd werd dat parkeren op het stuk voor de kroegen sowieso moeilijk zou worden als de fontein straks aangaat. Mwoah…er zijn ongetwijfeld brutaaltjes die er bij gebrekkige handhaving juist een carwash in zouden kunnen gaan zien…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant