Daan Roovers (1970) is geboren in Veghel.
Daan Roovers (1970) is geboren in Veghel.
+ VIDEO

Veghelse Daan Roovers is nieuwe Denker des Vaderlands

Algemeen 1.390 keer gelezen

VEGHEL | De in Veghel geboren Daan Roovers is de nieuwe Denker des Vaderlands. Daarmee volgt ze René ten Bos, die de afgelopen twee jaar de functie vervulde, op. Vrijdag wordt ze geïnaugureerd tijdens de Nacht van de Filosofie in Rotterdam. Roovers voelt zich bevoorrecht. 

De titel Denker des Vaderlands is een initiatief van onder andere Trouw en Filosofie Magazine. Het is de bedoeling dat de drager van de titel door middel van optredens in de media de hectiek van het nieuws in een groter verband plaatst. 
Roovers is zelf ex-hoofdredacteur van Filosofie Magazine en werkt momenteel voor de Universiteit van Amsterdam en is zelf natuurlijk filosoof. 

Vanaf 29 maart vervult Roovers twee jaar lang de eretitel Denker des Vaderlands. "Ik wil me de komende twee jaar vooral inzetten voor 'publiek denken': dat is hardop, gezamenlijk en interactief denken. Dit betekent dat ik niet vóór andere mensen, of namens anderen wil denken, maar samen mét andere mensen. Hoe kunnen we meer betekenis geven aan onze publieke sfeer? Laten we ons niet te veel makkelijk uit elkaar spelen door populisten en trollen? De extreme stemmen eisen veel aandacht op, ten koste van de redelijke en gematigde, terwijl die in de meerderheid zijn. Politiek is te belangrijk om uit te besteden aan politici: wij zijn de politiek. Maar dat betekent ook dat we zelf aan de bak moeten. Met Marc van Dijk schreef ik hierover Wij zijn de politiek (uitg. Ambo, 2019). Ik pleit daarin voor een nieuw politiek bewustzijn en beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid", vertelt ze. 

Roovers schrijft en spreekt niet alleen over politiek. Ze houdt zich daarnaast ook bezig met onderwijs, opvoeding, ethische dilemma's, drogredenen, (geestelijke) gezondheidszorg, feminisme, journalistiek, cultuur, muziek en stedelijke ontwikkeling. Haar persoonlijke missie is om filosofie in de publieke ruimte te brengen.

Roovers was één van de sprekers tijdens de eerste editie van TEDxVeghel. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant