Miryanne Ruijs en Will Hanegraaf.
Miryanne Ruijs en Will Hanegraaf.

Miryanne Ruijs beste gastvrouw van Nederland

Onderwijs 803 keer gelezen

VEGHEL | De Vereniging van Scholen met een Horeca-Opleiding hielden op woensdag 27 maart voor de twintigste keer het Nederlands kampioenschap. Twaalf provinciale teams, elk bestaande uit twee koks en één gastheer/gastvrouw, streden om de hoogst haalbare eer die een horeca-leerling op het vmbo kan behalen: Nederlands kampioen worden. De koks Luuk Voets en Thomas Vlieger en gastvrouw Miryanne Ruijs van het Fioretti College in Veghel gingen ervoor. Het Teylingen College KTS in Voorhout was ditmaal het decor voor de landelijke finale.

De koks kregen de opdracht om ter plekke een amuse te verzinnen en als voorgerecht een salade Niçoise met tonijn te maken. Het hoofdgerecht bestond uit gebakken maïskipfilet, gevuld met een duxelles van paddenstoelen, geserveerd met rode wijnsaus en ratatouille. Het dessert waren quenelles van chocolademousse.
De sterren werden van de hemel gekookt. Twaalf keer vier gasten kregen een heerlijk viergangenmenu voorgeschoteld en de gastheren/gastvrouwen maakten het hun gasten optimaal naar de zin. Daarnaast kregen de deelnemers ook nog andere opdrachten, zoals een kennisquiz, productherkenning, een alcoholvrije cocktail maken en een bijzondere koffie bereiden.

Prijzen
Bij het bekendmaken van de eerste prijs gingen de leerlingen, ouders en docenten van het Fioretti College uit hun dak: Miryanne Ruijs werd Nederlands kampioen serveren. Vorig jaar werd ze als jongste deelnemer ooit al tweede. De koks van het Fioretti College vielen dit jaar niet in de prijzen. Maar alle kandidaten gingen naar huis met een groot pakket aan cadeaus, zoals een medaille, kookboeken en een kruidenpakket. Miryanne kreeg nóg een medaille, de enorme Cees van der Ende Trofee en een schildje voor de school.

Het was een paar weken hard werken voor de begeleidende docenten Maurice Bissels en Will Hanegraaf, maar met fantastische resultaten: Twee weken geleden de tweede plaats tijdens Skills Talents in Amsterdam en vorige week dus de eerste prijs bij het onderdeel serveren tijdens het nationale VSHO-kampioenschap in Voorhout.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant