Afbeelding

Zwijsenleerlingen schrijven over schoolplein, Phoenix Cultuur, Giel de Winter en Fenne

Onderwijs 1.210 keer gelezen

VEGHEL| "Ik ben wel voor samenwerking", zegt Leonie Clahsen die fluitles op de Noordkade in Veghel geeft. De muziekschool op de Noordkade zorgt voor plezier, harmonie en vooral samenwerking die je terugziet in veel evenementen.

Door: Kayla Kayim (Zwijsen College).

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat er op de Noordkade in de muziekschool een geweldige sfeer hangt, naar mijn mening nog magischer dan in de oude muziekschool van MiK. Phoenix Cultuur heeft er voor gezorgd dat de muziek niet uit Veghel is verdwenen. Toch is er het een en ander achter de schermen veranderd. "Ik ben nu minder gebonden aan regels", zegt Leonie. De muziekdocenten zijn veel vrijer en bepalen zelf hoe ze hun lessen inrichten. Leonie: "Het is wel individualistischer geworden, maar je bent een stuk vrijer." Gelukkig zijn er nog genoeg momenten waarop de muziekdocenten en hun leerlingen de kans hebben samen te werken, zoals Nacht van de Noordkade of Fabriek Magnifique. Door middel van deze projecten leert de muziek in Veghel kinderen vaardigheden aan die ze in het latere (bedrijfs)leven nodig zullen hebben. "Veghel is een industriestad, door muziek leren kinderen samen te werken", vindt Leonie. Evenementen worden levendiger door muziek, maar de muziek wordt tegelijkertijd leven ingeblazen door projecten en vele andere initiatieven rond de Noordkade.


Schoolplein wordt verbouwd, zodat leerlingen meer bewegen

VEGHEL | De heer L. Specken, manager bedrijfsvoering van het Zwijsen College Veghel, vindt dat de leerlingen van het Zwijsen College te weinig bewegen. Daarom gaat het Zwijsen het schoolplein opnieuw inrichten met onder andere een sportveld en een extra pingpongtafel, zodat de leerlingen meer gaan bewegen.

Door: Teun van der Locht en Tristan Raaijmakers (Zwijsen College).

De heer Specken, 60 jaar jong, vindt dat de leerlingen te weinig bewegen op het Zwijsen College. Er kwamen vaak klachten van leerlingen dat ze te weinig zitplaatsen hadden, maar dat is nou juist niet wat de school wil. Specken vindt dat leerlingen in de pauzes meer moeten bewegen. Dus is hij bij andere scholen gaan kijken naar mogelijkheden. Hij zag bij een andere school dat er een sportveld op het schoolplein lag. Hij zag dat daar veel leerlingen gebruik van maakten. Dus schakelde hij een adviseur in om te kijken naar de mogelijkheden van het schoolplein. Vervolgens ging hij aan tafel met de leerlingenraad en kwamen ze samen tot de conclusie dat er een sportveld en een extra pingpongtafel moet komen. Tijdens de verbouwing is de taak van meneer Specken om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt en dat het binnen het budget past. Binnen het Zwijsen College komt de verbouwing nu pas aan de orde, omdat ze zich in de loop der jaren zijn gaan afvragen waarom leerlingen niet naar buiten gingen. Het plan van de verbouwing is drie maanden geleden tot stand gekomen, En de bouw is maandag 18 maart begonnen. De bedoeling is dat de verbouwing voor de zomervakantie klaar is.


Open dag bedrijventerrein Retsel

HEESWIJK-DINTHER | Alle bedrijven openen op zondag 14 april hun deuren voor de open dag van het Retsel, bedrijventerrein in Heeswijk-Dinther. De open dag begint om 11:00 uur en eindigt om 17:00 uur.

Door: Randy Langens (Zwijsen College).

Je hebt tijd genoeg om bij de bedrijven een kijkje te gaan nemen en een keer naar binnen te lopen. Er zijn heel veel soorten bedrijven, waaronder:
- HVAMotoren, in- en verkoop en reparatiebedrijf. Gespecialiseerd in bromfietsen en scooters.
- Bart Beugt, houtzagerij, verkoopt houten vloeren.
- De Halm, een graanpletterij sinds 1977.
- Bakkerij Doomernik, een bakkerij voor veel verschillende soorten brood en banket.
- Cranen Fleetservice B.V., een reparatiebedrijf.
- DC Hairport, een kappersgroothandel.
- Tweewielerservice Dinther, specialist in fietsen en elektrische fietsen.

Het bedrijventerrein wordt dagelijks veel bezocht door klanten en andere bedrijven, die inkopen willen doen.
Het Retsel is een bedrijventerrein waar ongeveer 55 bedrijven zich gevestigd hebben. Met de open dag doen er ongeveer 30 bedrijven mee. In de media is er al veel aandacht aan besteed door middel van de Mooi Bernhezer Krant, een flyer, Facebook en een redactioneel stukje naar de kranten en scholen. Voor veel bedrijven levert het ook naamsbekendheid en zelfs klandizie op.

Het bedrijventerrein is gevestigd in Heeswijk-Dinther en ligt tussen Veghel en Den Bosch.
De open dag wordt druk bezocht door de mensen uit de regio. Voor klein en groot is er ook een puzzelspeurtocht met leuke prijzen. Dus kom graag een kijkje nemen op zondag 14 april en zie wat het bedrijventerrein je te bieden heeft. 


Giel de Winter is wederom de beste YouTuber van Nederland

UDEN | Giel de Winter van het youtube kanaal STUKTV heeft voor het 5e jaar op rij de Veed award voor het beste YouTube kanaal gewonnen. Zaterdag 23 maart 2019 in de AFAS Live in Amsterdam namen Giel, Stefan en Thomas de prijs in ontvangst. 

Door: Karlijn Riem, Beyza Ünal en Jurgen te Baerts (Zwijsen College).

Giel de Winter is een 29-jarige man die geboren en getogen is in Uden. In 2011 startte hij het YouTube kanaal samen met Thomas van der Vlught. Hij bedacht het concept toen hij in zijn slaapkamer televisie zat te kijken en zich afvroeg: "Wie wil dit in godsnaam zien?". Met een beetje Google-werk kwam hij er achter dat tv-directeuren eigenlijk bepalen wat er wordt uitgezonden. Toen dacht hij: "Hé, dat systeem werkt niet in mijn ogen. Hoe tof zou het eens zijn als de kijker bepaalt wat een paar gasten gaan doen?" En dat is dus ook wat STUKTV doet, kijkers kunnen opdrachten insturen via de site van STUKTV en de opdracht waar het meeste op gestemd wordt voeren de jongens uit.

In het begin waren het nog twee jongens, Giel en Thomas. Al snel kwam Stefan Jurriens er ook bij. Dit door middel van audities die ze gefilmd hadden. De kandidaten kregen 'extreme opdrachten' die ze moesten uitvoeren, want dat past natuurlijk bij het doel van dit kanaal. De kijkers mochten uiteindelijk stemmen wie de derde presentator werd.

Dat STUKTV de prijs voor het beste YouTube kanaal alweer heeft gewonnen verbaast niemand. De jongens maken super content en hun video's worden soms wel miljoenen keren bekeken. Elke woensdag om 17.00 uur uploaden ze een video waarin ze een opdracht van de kijkers uitvoeren en elke zaterdag om 17.00 uur uploaden ze ook nog een aflevering van een serie. Ze hebben al verschillende series gemaakt, zoals: Jachtseizoen (waar ze ook de Veed award voor beste serie mee gewonnen hebben), de Kluis, Prank Oorlog, Roadtrippers en nog veel andere series. Al deze series worden miljoenen keren bekeken.

De Veed awards bestaan sinds april 2011, sinds die tijd heaft SuKTV al 9 awards gewonnen, in 2015 kregen ze voor het eerst de prijs voor het beste YouTubekanaal. En tot op de dag van vandaag hebben ze die titel nog niet verloren, want in zowel in 2016, 2017, 2018 als 2019 hebben ze de prijs voor het beste YouTube kanaal gewonnen.
In 2017 hebben ze ook nog de prijs voor beste Pranking YouTuber gewonnen. In 2018 hebben ze de prijs voor beste YouTube serie gewonnen met Jachtseizoen. 2019 was toch wel het hoogtepunt want toen sleepte ze maar liefst 3 Veed awards binnen. De Veed award voor het beste YouTube kanaal, de Veed award voor de beste Muziek YouTuber EN nogmaals de Veed award voor de beste YouTube serie met hun serie Jachtseizoen.

Giel de Winter. Udenaar en Brabander in hart en nieren en beste YouTuber van Nederland al 5 jaar op rij. Met op dit moment ruim twee miljoen abonnees op het YouTube kanaal dat hij samen met zijn collega's al acht jaar vol plezier heeft is Giel de Winter een succesvolle kerel.


Kienavond voor het goede doel: 'Iedereen heeft recht op energie'

VEGHEL | Op Dinsdag 26 Maart 2019 vond er een kienavond voor het goede doel plaats. Het goede doel: Join4energy of beter gezegd team Non-Stop naar de top voor Fenne. Een team dat zich inzet voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte, een ziekte die Fenne heeft.

Door: Renske de Visser (Zwijsen College)

Fenne, een meisje van 11 uit Veghel. Ze is een van de weinige met energiestofwisselingsziekte. Gelukkig is ze door de jaren heen stabieler geworden, we weten echter niet voor hoelang. Een medicijn is er nog niet, maar is wel dringend nodig. Hiervoor is nog een heleboel tijd en geld nodig. Zonder dit medicijn is er voor kinderen met deze ziekte geen toekomst.

Energiestofwisselingsziekte
Energiestofwisselingsziekte, een vreselijke ziekte die erg zeldzaam is. Als je je energieniveau ziet als een batterij heeft een normaal persoon een volle batterij. Kinderen met energiestofwisselingsziekte hebben maar maximaal een halfvolle batterij. Bij de minst erge vorm hebben kinderen na 50 meter lopen het gevoel alsof ze een marathon gelopen hebben. Hierdoor zitten veel kinderen in een rolstoel.
Naast hevige vermoeidheid hebben kinderen met deze ziekte vaak andere fysieke en mentale klachten. Geheugenverlies, epilepsie, voedingsproblemen en hart- of leverfalen zijn veelvoorkomende klachten. De levensverwachting van kinderen met deze ziekte is erg laag, 70% wordt niet volwassen en 50% wordt niet ouder dan 10. Dit is onacceptabel, ieder kind heeft toch recht op energie!

Het leven van een kind met energiestofwisselingsziekte
Cindy Snoeck, de moeder van Fenne weet hier alles van. Vanaf kort na de geboorte van Fenne wisten ze al dat er iets niet klopte, na onderzoeken bleek dat Fenne ernstig ziek was. "Sinds het moment dat we te horen kregen dat Fenne energiestofwisselingsziekte had, hebben wij en onze gehele omgeving ons aan moeten passen."
Na een aantal jaar is het gezin in aanraking gekomen met de stichting join4energy, een stichting die zich inzet voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. De stichting is opgericht door ouders van kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Om geld op te halen wordt er jaarlijks de challenge Mont-Ventoux georganiseerd. "Dit wordt de tiende keer dat het georganiseerd wordt en wij doen nu voor de vijfde keer mee." Als deelnemer moet je €1000,- sponsorgeld meenemen. Om dit op te halen worden er een heleboel acties gedaan, onder andere de kienavond.

Kienavond
Afgelopen dinsdag vond een van de vele acties van team Non-Stop naar de top voor Fenne plaats, de kienavond. "Het was grandioos, geweldig", volgens Cindy Snoeck. Met een uitverkochte zaal en ontzettend veel prijzen was het zeker een geslaagde avond. "Met een opbrengst van €1748,- kunnen we trots zijn op onszelf en iedereen die hieraan heeft bijgedragen. Iedereen voelt zich zo betrokken bij ons, onwerkelijk."

Als team zijn we al best wel bekend in Veghel en hebben we al een heleboel acties gedaan, het wordt dus steeds moeilijker om nieuwe acties te verzinnen. We hebben nog een aantal acties die eraan zitten te komen, onder andere een bierproeverij op 6 April in Berlicum, een sponsorloop op basisschool het Ven en op de Vijfmaster op 12 April en een koningsmarkt in Uden op 27 April.

Er is nog steeds een heleboel geld nodig voordat het broodnodige medicijn er is. Zonder dit medicijn is er geen toekomst voor kinderen met energiestofwisselingsziekte. We willen iedereen vragen om geld te doneren op onze helden pagina: http://www.join4energy.nl/mont-ventoux/event/1/heroes en dan team Non-Stop naar de top voor Fenne. "Iedereen heeft toch recht op energie, Fenne toch ook?


Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant