Wethouder Menno Roozendaal, pleegzorgbegeleider Joyce, pleegvader Maikel, pleegkind Djenley en pleegmoeder Nicolet.
Wethouder Menno Roozendaal, pleegzorgbegeleider Joyce, pleegvader Maikel, pleegkind Djenley en pleegmoeder Nicolet.

Pleegkind Djenley (12): 'Ik wil hier helemaal nooit meer weg'

Algemeen 8.139 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad is op zoek naar nieuwe pleegouders. Wethouder Menno Roozendaal ging vorige week op bezoek bij de familie Bolk-Willemsen om zelf een kijkje te nemen hoe het er in een pleeggezin aan toe gaat. "Je doet het uit liefde", aldus pleegmoeder Nicolet Willemsen.

Naast pleegmoeder Nicolet (34), pleegvader Maikel Bolk (36), pleegkind Djenley Willemsen (12) en wethouder Roozendaal is ook pleegzorgbegeleider namens Oosterpoort Joyce Klösters aangeschoven. Joyce is al elf jaar de pleegzorgbegeleider van de familie Bolk-Willemsen. Ze is trots op Nicolet en Maikel. "Djenley lacht hier. Ze zit goed in haar vel en voelt zich huis. Dat is de verdienste van Nicolet en Maikel. Wij helpen ze met het bewandelen van de juiste wegen." Maikel vult aan: "We hebben vanuit Oosterpoort veel hulp gekregen. Ze laten je niet aan je lot over. Het is wel belangrijk dat je de hulp accepteert."


De samenstelling van het gezin Bolk-Willemsen ziet er als volgt uit. Je hebt mama Nicolet, papa Maikel, zoontje Diliyan en pleegdochter Djenley. De dames hebben de naam Willemsen aangehouden zodat Djenley zich nooit buitengesloten hoeft te voelen. De mannen heten Bolk vanachteren.


Schatje
Veel mensen nemen ruim de tijd om te beslissen of ze pleegouders willen worden. Bij Nicolet en Maikel lag dat compleet anders. Ze werden er eigenlijk mee overvallen. "Wij zijn naast pleegouders ook de oom en tante van Djenley. Haar moeder (zus van Nicolet red.) kon vlak na de geboorte niet meer voor Djenley zorgen. Ze kwamen al snel bij jeugdzorg terecht." De moeder van Djenley had problemen. Ze kon haar kind niet zelf houden. Nicolet vervolgt: "Het was heel heftig. Op vrijdag werd ons voorgelegd of we dit schatje in huis wilde nemen", zegt ze terwijl ze Djenley aankijkt. "Mijn gevoel zei dat ik het moest doen en Maikel was het daarmee eens. Op maandag waren we ineens pleegouders." Nicolet nam ontslag en stopte met haar MBO-studie. Alles moest wijken voor de opvoeding van de kleine Djenley. "De hulp vanuit onze families is heel groot. We hebben alle steun gekregen", zegt Nicolet dankbaar. Maikel vult aan. "Het is echt iets voor mensen met een groot hart. Je wordt er niet rijk van, dat moet ook nooit de insteek zijn. Een kind kiest er niet voor om uit huis te worden geplaatst. Je geeft een meisje of jongen een toekomst", vindt hij. Zijn vrouw is het met hem eens. "Je doet het uit liefde. Je moet er wel goed over nadenken, maar wij hebben er nooit spijt van gehad."

Djenley luistert ondertussen aandachtig en mengt zich af en toe in het gesprek. Vooral als ze dingen hoort die ze nog niet wist. De band die ze in de afgelopen 12 jaar met haar pleegouders heeft opgebouwd, is enorm sterk. "Pas schreef Djenley een super lief berichtje over ons op Instagram. Dan schiet ik wel even vol hoor. Mensen van buitenaf complimenteren ons wel eens met hoe we dit hebben opgepakt, maar als Djenley dat zelf doet, betekent dat 1000 keer meer voor ons. Samen met onze zoon Diliyan (7) is ze het belangrijkste wat we hebben", vertelt Nicolet.

Niet makkelijk
Vragen over haar ouders zijn Nicolet en Maikel nooit uit de weg gegaan. Ze proberen open kaart te spelen. Maikel: "Soms stelt Djenley vragen waarop wij niet direct het antwoord weten. Dan zetten we ze even on hold en overleggen we met Joyce over hoe we dit het beste kunnen aanpakken." Mocht Djenley ooit meer contact willen met haar moeder (haar vader is helemaal uit beeld) dan houden Maikel en Nicolet dat niet tegen. Nicolet gaat sowieso nog wel eens met haar zus op pad. Al doen ze dan vooral leuke dingen en hebben ze het niet over Djenley. Voor Djenley zijn oom Maikel en tante Nicolet getransformeerd tot haar (pleeg)ouders. "Voor mijn zus is dat niet makkelijk geweest, maar uiteindelijk heeft ze het geaccepteerd. Ze realiseert zich dat dit het beste voor Djenley is", denkt Nicolet.

Liefde
Joyce is het met haar eens. "De liefde van Maikel en Nicolet voor Djenley is onvoorwaardelijk. Dat voelt een kind." Voor Djenley is het allemaal helder: "Ik wil hier helemaal nooit meer weg", vertelt ze. Maikel is wel eens bang geweest dat Djenley terug naar haar moeder zou gaan. "Dat is puur omdat ik denk dat het weer fout zou gaan." Joyce vult aan: "De tijdspanne van een plaatsing wordt zo veel als mogelijk goed doorgesproken maar dat is vooraf niet altijd goed te bepalen. Het perspectief van een kind moet zo snel mogelijk helder zijn, zodat iedereen weet wat ze te wachten staat. In sommige situaties neemt dit tijd in beslag."

Bijeenkomst voor potentiële pleegouders
Dinsdag 16 april is er in het gemeentehuis in Veghel van 20.00 uur tot 22.00 uur een bijeenkomst voor potentiële pleegouders. Wethouder Roozendaal, die het gesprek met de familie Bolk-Willemsen op een vakkundige manier in goed banen leidde, hoopt op een mooie opkomst. Tijdens deze avond vertelt een pleegzorgbegeleider je alles over pleegzorg en is er een pleegouder aanwezig die bezoekers het hemd van het lijf mogen vragen.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden: pleegzorg@oosterpoort.org.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant