Bart van Schaijk (L) heeft vijftig procent van de aandelen overgenomen van Hans van Asseldonk (R).
Bart van Schaijk (L) heeft vijftig procent van de aandelen overgenomen van Hans van Asseldonk (R).

Hans gaat rustig afbouwen: 'We staan voorlopig samen aan het roer'

Algemeen 2.430 keer gelezen

MARIAHEIDE | In 1999 startte Hans van Asseldonk het bedrijf GEGE Machinebouw. Twintig jaar later heeft de inmiddels 63-jarige Hans besloten om rustig af te gaan bouwen. Mede daarom heeft hij 50 procent van zijn aandelen verkocht aan Bart van Schaijk (57) uit Rosmalen. "We staan voorlopig samen aan het roer", aldus Hans.

Hans liep al een tijd rond met het idee om een compagnon te zoeken. "Het bedrijf mag absoluut niet ter ziele gaan. Samen met Albert Dominicus van Adagium bedrijfsoverdrachten ben ik op zoek gegaan naar geïnteresseerden. Die bleken er genoeg te zijn." Toch duurde het nog zeker anderhalf jaar voordat Hans daadwerkelijk afstand deed van de helft van de aandelen. "Ik heb de boel toch wat afgehouden. GEGE Machinebouw is mijn levenswerk. Ik vind het spannend om het door te geven."

Hans vindt het spannend om het bedrijf door te geven.

Nadat verschillende overnamegesprekken tot niets leidde, kwam Bart per toeval op Hans' pad. Het klikte meteen. "Het gevoel was na het eerste gesprek direct goed. We kunnen het goed met elkaar vinden en vullen elkaar aan. Na twintig jaar en op 63-jarige leeftijd vond ik dit het moment om de helft van de aandelen te verkopen."

Passie
Uit het bedrijf stapt Hans voorlopig niet. Er is ook geen datum afgesproken wanneer Bart de dagelijkse leiding alleen in handen neemt. Ze zien wel wanneer dat moment zich voordoet. "Zolang ik gezond genoeg ben om te werken, blijf ik actief binnen ons bedrijf. Ik wil het goed overdragen." De huidige opzet van het bedrijf blijft voorlopig intact. Met Bart erbij werken er dertien mensen. "Hans heeft een prachtig bedrijf opgebouwd. Er wordt hier met zoveel passie gewerkt. Ik ben blij en trots dat ik daar deelgenoot van mag zijn", vertelt Bart.

Mexicanen
GEGE Machinebouw ontwikkelt en fabriceert specialistische machines voor de levensmiddelenbranche en de tuinbouw. Er breken spannende tijden aan voor het Heise bedrijf. Volgens Hans is Bart de juiste persoon om de internationale markt te gaan veroveren. Volgens Hans is Bart de juiste persoon om de internationale markt te gaan veroveren. Bart legt uit waarom hij denkt dat hij daarvoor geschikt is. "Ik heb als voedingsdeskundige veel in het buitenland gewerkt. Er liggen over onze landsgrenzen zoveel kansen en mogelijkheden om te groeien." Hans knikt en vult aan: "Neem bijvoorbeeld Amerika. Daar valt echt nog veel te halen. Ik was onlangs in Oregon (California) waar wij machines hebben afgeleverd. Vroeger werkten daar Mexicanen die bijna niets verdienden. Sinds dat Obama het minimumloon heeft ingevoerd zijn de kosten op het platteland enorm gestegen. Daarom komt de mechanisatie daar nu pas echt op gang. Wij als GEGE Machinebouw kunnen daar een grote rol in gaan spelen."

Vernieuwing
Bart en Hans gaan zich verder de komende tijd onder andere richten op het watersnijden en het produceren in klimaatcellen. "Een watermes is hygiënisch, milieuvriendelijk, trefzeker en sneller en goedkoper dan draaiende messen. In klimaatcellen kunnen plantjes 24/7 groeien. Alles wordt optimaal geregeld en je kunt veel grootschaliger te werk gaan. GEGE Machinebouw is altijd op zoek naar vernieuwing. Deze projecten passen daar goed bij", besluiten ze.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant