Foto van de making of van het campagnebeeld voor Zuster Motor. 'De acteur komt uit een bak water en dan begint het stuk', verklapt Jan.
Foto van de making of van het campagnebeeld voor Zuster Motor. 'De acteur komt uit een bak water en dan begint het stuk', verklapt Jan. Foto: Oscar Nijst

Nieuwe voorstelling op de Noordkade: 'Dit wil je niet missen'

Kunst en cultuur 968 keer gelezen

VEGHEL | Zuster Motor, zo heet de nieuwe voorstelling van Het Groote Hoofd. De theatervoorstelling wordt twaalf keer gespeeld in twee weken en dat allemaal op dezelfde locatie: De Walsmalerij III op de Veghelse Noordkade. Jan van Hoof spreekt van een 'spektakel'. "Dit wil je niet missen", aldus Jan die samen met zijn zus Anny het artistieke hart vormt van Het Groote Hoofd.

Het is een spiksplinternieuw stuk. De tekst is geschreven door Herman van de Wijdeven. "Het is een geweldig stuk met prachtig taalgebruik. Brabants met een vleugje Vlaams. De voorstelling wordt gespeeld door één acteur, de Vlaming Koen Janssen, en een countertenor (nog niet bekend wie red.). De regie is als vanouds in handen van Anny van Hoof."

Verdronken 
Het verhaal van Zuster Motor komt voort uit een verhaal uit de regio. Jan vertelt in grote lijnen waar de zuster en haar motor vandaan komen. "Ons moeder heeft mij en Anny het verhaal over Zuster Motor ooit verteld. Het gaat over een zuster van de Zusters Birgittinessen uit Uden. Dat is van oudsher een vrij strenge orde. Een van deze zusters reed rond op een motor met zijspan en dat was eigenlijk not done. Ze ging af en toe boodschappen doen op haar motor en kreeg zodoende de bijnaam Zuster Motor." Op een gegeven moment vond moeder-overste het mooi geweest. Ze greep in. "Het verhaal gaat dat Zuster Motor haar voertuig moest afstaan, maar daar niet mee kon leven. De dag erna is ze met motor en al De Leijgraaf ingereden en verdronken."

Vrouwelijke seksualiteit
Jan en Anny hebben dit verhaal gepakt en er een voorstelling van gemaakt. "De vrijheid van Zuster Motor werd afgenomen. Ze moet iets gedacht hebben van 'als ik mijn motor niet meer mag hebben dan stik er maar in'. Het verhaal hebben we breder en naar het heden getrokken. De voorstelling gaat over de positie van de vrouw. Verschillende religies ontkennen de vrouwelijke seksualiteit. Het vrouwelijk lichaam mag niet gezien worden. Ook vroeger heerste er een soort angst voor vrouwelijkheid. Het verhaal leent zich perfect voor een theatervoorstelling", vindt Jan. Uiteraard speelt de man ook een rol in de voorstelling. Jan vervolgt: "De man en vrouw, hoe verhouden zij zich tot elkaar. We zijn onmiskenbaar niet hetzelfde. Mannen hebben toch de neiging om zich net iets meer te voelen. Het zijn vaak dominante types. Dit komt allemaal terug in de voorstelling."

Gender
De vrouw in de voorstelling wordt gespeeld door een man. "Het hoofdpersonage is opgevoed als een jongetje terwijl het eigenlijk een meisje is. Het hele stuk speelt een beetje met gender. Wat ben je, een man of een vrouw? Of toch iets ertussenin? Het past goed in deze tijd", aldus Jan. Daarom is er ook gekozen voor een countertenor. Een countertenor bezit de hoogte van vrouwelijke noten en de kracht van mannelijke longen. "De voorstelling begint overigens zeer spectaculair. De acteur komt uit een bak water en dan begint het stuk", verklapt Jan.

Kans
De Walsmalerij III wordt omgebouwd tot een theateromgeving waarin de architectuur een rol speelt in het decor. "De locatie voegt echt wat toe aan Zuster Motor. Het is bovendien een plek op de Noordkade waar je niet zomaar komt." De première van de gloednieuwe voorstelling van Het Groote Hoofd is op donderdag 23 mei. Dan volgen er twaalf voorstellingen. De laatste is op zondag 9 juni. Per voorstelling kunnen er zo'n 200 bezoekers in de zaal. "De voorstelling wordt nooit meer herhaald dus grijp je kans. Je wil dit spektakel niet missen", besluit Jan.

Meer informatie over Het Groote Hoofd is te vinden op: www.hetgrootehoofd.nl. Kaartjes kopen voor Zuster Motor kan via de website van De Blauwe Kei: www.blauwekei.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant