Afbeelding

'Voor iedereen is er licht aan het einde van de tunnel'

Algemeen 1.474 keer gelezen

VEGHEL | In haar onlangs verschenen boek Voorbij de Tranen beschrijft Yvette van Leeuwen het plotselinge verlies van haar man en drie dagen later haar schoonmoeder. Een heftige periode voor haar en haar gezin. Met de bundel wil de Veghelse laten zien dat er voor iedereen licht aan het einde van de tunnel is na een rouwproces en het mogelijk is om voorbij de tranen te komen.

Het boek begint de avond voordat Wil overlijdt. Die zondagavond voelt hij zich niet lekker en besluit naar bed te gaan. Yvette heeft maandag een bijeenkomst voor haar werk waar ze normaal met veel plezier naartoe gaat. Om de een of andere reden heeft ze er geen zin in en zegt het af. "Die maandagochtend ging ik af en toe bij Wil kijken om te controleren of het goed ging. Toen ik aan het begin van de middag ging kijken, was het mis", herinnert Yvette zich. De hulpdiensten worden gebeld. Binnen de kortste keren staat het huis van Yvette vol met hulpverleners en politie. De toegesnelde hulp mag niet baten. Wil overlijdt plots op maandag 11 mei 2015. Hij laat zijn vrouw, zoon en twee dochters achter.

Slechte film
Een dag voor de begrafenis van Wil slaat het noodlot wederom toe. De moeder van Wil overlijdt onverwacht. "Ze voelde zich niet zo lekker en was naar haar hotelkamer gegaan om wat te slapen. Daar vond een familielid haar. We waren toen volop aan het rouwen om Wil die een dag later begraven zou worden. Ik zag mijn zoon van 16 jaar de kist van zijn vader dragen, een week later werd mijn schoonmoeder begraven. Het voelde alsof we in een slechte film zaten", zegt Yvette. "Je verwacht met elkaar oud te worden en van de een op andere dag kan dat niet meer, vallen alle zekerheden weg." Een heftige periode volgt voor het gezin waarin Yvette wordt gediagnosticeerd met PTSS (post traumatisch stress syndroom). Ze zet haar gevoelens op papier. Eerst voor zichzelf in brieven aan Wil, later op het blog 'Voorbij de tranen', de gelijknamige titel van haar bundel. "Ik wilde mensen helpen door het delen van mijn verhaal of tot troost zijn omdat ze hetzelfde ervoeren, mee- of doormaakten", vertelt Yvette. In het boek beschrijft ze de zoektocht naar de puzzelstukjes van de puzzel die na 11 mei was ontstaan. "Ik was er niet zeker van of alles zo was gebeurd als dat ik me herinnerde. Wilde de puzzel in mijn hoofd compleet maken."

Puzzelstukjes
Yvette zoekt contact met agenten en hulpverleners en luistert de 112-melding terug die ze zelf deed. Het helder krijgen van wat er precies is gebeurd, helpt Yvette in haar rouwproces. "De ontbrekende puzzelstukjes vielen langzaam in elkaar. Hoe ik het me herinnerde werd bevestigd. Dat gaf me rust. Ik had niets aan het overlijden van Wil kunnen veranderen." Om het gezin weer wat te geven om naar uit te kijken in de donkere tijd besluit Yvette een nieuw gezinslid te verwelkomen. De crèmekleurige labradoodle Charlie. De lobbes verovert snel zijn plekje binnen de familie en maakt ze aan het lachen.

Voorbij de tranen
Hoewel het af en toe nog moeilijk is, gaat het nu goed met Yvette. De Veghelse heeft een aantal studies afgerond en is begonnen aan haar tweede boek. Dit keer over iets heel anders. Haar werk in de hotelwereld. "Ik heb opleidingen gevolgd tot trauma- en depressiecoach. Daar wil ik in de toekomst iets mee gaan doen. De afgelopen drie jaar heb ik geleerd dat er andere dingen belangrijk zijn, zoals genieten van de kleine dingen in het leven. Ook maken we waardevolle nieuwe herinneringen als gezin." Met haar boek wil Yvette anderen een hart onder de riem steken. "Ik merk dat rondom het rouwproces een taboesfeer heerst. Sommige mensen vinden het lastig om hiermee om te gaan. Met mijn boek wil ik alle rouwenden een bron van herkenning bieden. Rouwen is universeel, maar iedereen rouwt op zijn eigen manier. Het is een persoonlijk proces. Voor iedereen is er licht aan het einde van de tunnel al voelt het niet zo als je in rouw bent."
Yvette kan zeggen dat ze voorbij de tranen is. De eerste en laatste post op haar blog sluiten hier op aan. De eerste blog draagt de naam 'Voorbij de eerste tranen' en het slotstuk 'Eindelijk voorbij de tranen'. "Ik kan het niet omschrijven. Van de een op de andere dag voelde het goed. Dan zie je ineens dat het goed gaat en dat je kinderen het goed doen. Ik heb een nieuwe relatie en hij heeft mij met name geleerd om weer te mogen genieten van het leven. Het is mogelijk een leven na de rouw. We hebben nog steeds verdriet en gemis maar mogen verder met ons leven naar een andere mooie toekomst", besluit Yvette.

Het boek Voorbij de Tranen kost 14,95 euro en is verkrijgbaar bij Boekhandel Wim Schellen in Veghel en via yvyvanleeuwen@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant