Martien de Louw met z’n Austin Healey.
Martien de Louw met z’n Austin Healey.

Het verhaal van een Brabantse autoliefhebber die 'illegaal' meedeed aan de Mille Miglia

Algemeen 1.470 keer gelezen

VEGHEL | Hoe rijd je 'illegaal' mee aan een beroemde en beruchte Italiaanse autorace? Brabander Martien de Louw deed het. Vorig jaar reed hij stiekem mee met de Mille Miglia. Op donderdag 18 april deelde hij zijn verhaal in de showroom van Wim van den Broek Autoservice in Veghel. Daar werd naast het verhaal van Martien dieper ingegaan op de legendarische autorace. 

Iedereen heeft er wel van gehoord; de Mille Miglia, de befaamde endurancerace in Italië van Brescia naar Rome en terug. De oorspronkelijke Mille Miglia werd 24 keer georganiseerd tussen 1927 en 1957 en was een straatrace over openbare wegen. Vanwege de vele ongevallen en de steeds snellere en krachtigere wagens werd het racen op openbare wegen echter te gevaarlijk. In 1957 crashte Alfonso de Portago met zijn Ferrari. Hierbij kwamen elf mensen om het leven. Hierdoor viel definitief het doek voor de originele legendarische straatrace. Maar de Mille Miglia bleef autoliefhebbers aantrekken en sinds 1982 wordt daarom jaarlijks de nieuwe officiële Mille Miglia georganiseerd voor auto's gebouwd tussen 1927 en 1957. Helaas niet voor iedereen weggelegd. Deelname is exclusief en erg kostbaar. Voor minder gefortuneerde autoliefhebbers worden zogenaamde alternatieve Mille Miglia's georganiseerd. Zelfde route, minder regels, minder kostbaar. Maar Brabander en automobielfanaat Martien de Louw nam daar geen genoegen mee.

Onopgemerkt 
Hij voorzag zijn Austin Healey 3000 MK2A uit 1963 van originele (nagemaakte) Mille Miglia-stickers en reisde vorig jaar af naar Italië om illegaal deel te nemen aan de grote Mille Miglia. Vier dagen reed hij onopgemerkt tussen de legendarische auto's en deelnemers, een zoete overwinning. Martien, die zijn hele leven werkte in de automobielwereld, vertelde over zijn avontuur tijdens een clubavond van de Austin Healey-club en medeclublid Ad van Dongen (Veghelaar en automobielfanaat) wist hem over te halen om zijn verhaal nog een keer te vertellen. Ditmaal in de showroom bij Autoservice van den Broek in Veghel. De Mille Miglia is niet de enige race waaraan Martien heeft meegedaan. Samen met zijn vrouw rijdt hij jaarlijks vele rally's . 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant