Aan de NCB-laan stond vroeger een 'Polenhotel'.
Aan de NCB-laan stond vroeger een 'Polenhotel'.

2000 tot 2500 extra bedden voor arbeidsmigranten in Meierijstad

Algemeen 2.876 keer gelezen

VEGHEL | Het aantal arbeidsmigranten dat in Nederland, Noord-Brabant en Meierijstad werkt groeit. De groei van het aantal arbeidsmigranten heeft geleid tot een tekort aan huisvesting, waardoor er ongewenste situaties ontstaan. Om deze situatie tegen te gaan en de economische groei te stimuleren, is er beleid opgesteld voor huisvesting van arbeidsmigranten binnen de gemeente Meierijstad. De gemeente wil in de komende vijf jaar 2000 tot 2500 extra bedden beschikbaar stellen.

Het beleid gaat hoofdzakelijk over de short stay (maximaal anderhalf jaar). Een projectgroep bestaande uit gemeente, werkgevers (POM en ZLTO), uitzendorganisaties, woningbouwcorporaties en politie stelden dit beleid op en hebben dit als een advies voorgelegd aan het college. Het college heeft dit advies overgenomen en legt dit voor aan de gemeenteraad. In de voorbereiding sprak de projectgroep onder meer uitgebreid met de arbeidsmigranten zelf, de wijk- en dorpsraden en (agrarische) bedrijven. "We willen samen zorg dragen voor kwalitatief goede huisvesting. We willen de economische groei stimuleren en faciliteren. Arbeidsmigranten zijn, worden en blijven daarin van essentieel belang", aldus wethouder Goijaarts. De gemeente wil niet dat grootschalige wooncomplexen midden in een dorp terecht komen. Goijaarts vervolgt: "Het moet passen in de omgeving. Bijvoorbeeld aan de rand van bedrijventerreinen." De wethouder verwacht binnenkort een eerste locatie bekend te maken. "Het gaat om een short stay verblijf op het grondgebied van de voormalige gemeente Veghel. Om hoeveel migranten het precies gaat, kan ik nog niet zeggen", aldus de wethouder.

Het advies luidt in hoofdlijn:
- Zorg voor voldoende huisvesting voor de short stay (doelstelling 2000 – 2500 extra bedden in vijf jaar).
- Ontlast de reguliere arbeidsmarkt en voorkom illegale situaties.
- De voorkeur gaat uit naar grootschalige voorzieningen op locaties aan de rand van bedrijventerreinen.
- Daarnaast adviseert de projectgroep om ook in het buitengebied grootschalige voorzieningen voor de huisvesting van arbeidsmigranten voor de agrariër mogelijk te maken. Dit om de agrariër te stimuleren/niet te belemmeren in de groei van zijn of haar bedrijf.
- Short stay in de kernen blijft wel mogelijk, maar beperkt.
- Zorg voor betere controle, bijvoorbeeld door een contactpersoon namens de huisvesters/werkgevers voor iedere huisvestingslocatie als aanspreekpunt voor de omgeving en de arbeidsmigrant.
- Betrokken partijen ondertekenen een convenant met (regionale) afspraken met werkgevers, huisvesters en woningcorporaties over onder andere huisvesting en registratie van arbeidsmigranten. Ook pakken ze gezamenlijk een signalerende functie om strijdige gevallen te ontdekken en te handhaven.

Zelfredzaam
Een vervolgstap is om te kijken naar mid- en longstay, waarbij aspecten zoals integratie en communicatie een rol spelen. Onder integreren wordt verstaan dat de arbeidsmigranten zich wegwijs kunnen maken en dat zij zelfredzaam zijn in de gemeente Meierijstad. De gemeente wil de arbeidsmigranten helpen om hierin een basis te leggen, het is aan de arbeidsmigrant zelf om dit verder op vrijwillige basis op te bouwen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant