Afbeelding

Bert: 'Lengte belangrijk voor keepers'

Sport 1.673 keer gelezen

VEGHEL | Keepers, vaak tijdens juichmomenten niet betrokken en eenzaam hun feestje vierend in het doel. Verschoppelingen? Wis en waarachtig niet vindt Jeugdkeeperscoördinator Bert Ravesteijn bij Blauw Geel'38. Hij stuurt met veel passie de jeugdkeepers aan bij de club. Op woensdag 8 mei is Bert samen met zijn team verantwoordelijk voor de tiende keepersdag. Een dubbel lustrum waar ze allen reikhalzend naar uit kijken.

Door: Peter Kuijpers.

Bert werd geboren in het mooie Maastricht. Was doelman bij VV Sint Pieter-1 dat inmiddels is opgegaan in SC Jekerdal. Bert: "Ik was als militair bij de luchtmacht gelegen in Volkel. Samen met mijn vrouw Susan zijn we toen verhuisd via Uden naar onze koopwoning die we vonden in Veghel. Daar wonen we nu al 27 jaar. Bjordi is onze zoon en die ken je wel, hij is ook keeper, maar legt zich nu volledig toe op zijn carrière als scheidsrechter."
Kijkend op de foto achter ons zien we Bjordi en een meisje. Even valt er een stilte. "Dat is Mindy onze dochter die is tien jaar geleden overleden. Ze was tien jaar oud. Een zwarte bladzijde in ons leven die je nooit meer helemaal kan inkleuren."

Selectiekeepers
Een ongemakkelijk bruggetje naar het voetbal. Bert vervolgt: "In 2002 ging Bjordi voetballen en ben ik zoals de meesten wellicht begonnen als trainer en begeleider van een team. Joost Vlassak was toen jeugdvoorzitter en vroeg me of ik leider wilde worden van dat team. Samen met René Derksen hebben we toen F13 onder onze hoede genomen. Mijn bemoeienissen met keepers zijn begonnen met Bert van Ravenstein, geen familie overigens. Daar kwam ik mee in contact. Ad van Dooren was trainer van de jeugdselectiekeepers, mede door hem ben ik er ingerold. Omdat Bert ermee stopte heb ik dat gat ingevuld. Met de keepersgroep (Hans Mangnus, Toine en Marwin van Lieshout en Joop Dijkstra) hebben we de trainingen op ons genomen, helaas is Joop Dijkstra vorig jaar plotseling overleden.

Afghanistan
De eerste drie jaar vanaf 2008 heeft Ad de keepersclinics georganiseerd. Ad was inmiddels gestopt en er werd gezocht naar een keeperstrainer. "Dat werd Rudi Geurts, die ook een keepersschool heeft. Rudi deed samen met Jeroen Janssen ook enkele jaren de keepersclinics, waarbij ik de papieren organisatie voor mijn rekening nam. In 2014 zou er opnieuw een clinic komen, zelf zat ik in Afghanistan en was het organisatorisch op afstand niet te plannen. Helaas hebben we toen een jaar moeten laten schieten. In 2015 werd het weer opgepakt door Joris van der Cammen. Vanaf 2016 tot heden worden de keeperstrainingen en clinics verzorgd door Martijn van Strien en dat doet hij fantastisch, maar hij stopt en gaat naar de profs van TOP Oss."

Hoge ballen
Als keeper word je niet geboren, dat moet groeien. "Als keepersgroep zien wij het liefste voor de jonge pupillen dat ze eerst gaan voetballen. Vóór de overgang naar het grote veld moeten ze gekozen hebben. Ik vind ook dat een senior keeper rond de 1.90 moet zijn. Kleine keepers zijn vaak op de doellijn goed, maar krijgen het moeilijk met hoge ballen."
Op 8 mei komt er alweer de tiende keepersclinic. "Ja, heerlijk het tweede lustrum. We hebben veel clubs uit de regio hiervoor uitgenodigd en een divers aan keepers geeft acte de présence. Omdat het de tiende keer is, heb ik wat gasten van weleer uitgenodigd. Rudi Geurts, Jeroen Janssen, Ad van Dooren en Joris van der Cammen hebben toegezegd. De clinic staat onder leiding van Martijn van Strien."
Leuke vooruitzichten, dat zeker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant