Jolanda van Gerwe van Join us en Yoga docente Ayla den Das maken allebei gebruik van het klooster.
Jolanda van Gerwe van Join us en Yoga docente Ayla den Das maken allebei gebruik van het klooster.

Open dag in het klooster van de zusters Franciscanessen

Algemeen 2.619 keer gelezen

VEGHEL | Tijdens de Open Kloosterdag op zondag 19 mei is het klooster van de zusters Franciscanessen in Veghel geopend voor belangstellenden. Het afgelopen jaar heeft dit klooster volgens het gedachtegoed van de zusters een hele transformatie ondergaan. De zusters hebben Zenzo Maatschappelijk Vastgoed de vrijheid gegeven om het gehele klooster te herontwikkelen. Inmiddels hebben zich hier allerlei verschillende partijen gevestigd.

Denk hierbij aan WY-zorg die de dagbesteding verzorgt voor mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking. In de binnentuin spelen kinderen van dagverblijf Unik en op de derde verdieping is Stichting Join Us gehuisvest, zij verzorgt activiteiten voor eenzame jongeren. Maar ook Ayla den Das heeft met haar power-yoga in het klooster de juiste energie gevonden. De voormalige eetzaal, waarin zij lesgeeft, deelt zij met de jeu-de-boules vereniging. Bij biljartvereniging Krijt op Tijd kun je diverse keren per week biljarten. JAN heeft een fijne plek gevonden in de oude Pabo waarin ook basisschool De Uilenbrink zich tijdelijk gaat huisvesten.

Joost Boumans en Annette Lugtmeijer geven huiswerkbegeleiding aan kinderen vanaf groep 8 tot 16 jaar. Deze kinderen worden gecoacht door zestien-plussers. Voor contact met JAN, ga naar www.jancoacht.nl.
De nieuwe huurders passen bij de maatschappelijke functie die de zusters voor ogen hebben. "Het moet hier ook geen zorgeiland worden", zegt Coen Hendriks van Zenzo. "Juist die mengelmoes van activiteiten is zo leuk." Zenzo is tevens de initiatiefnemer van 'Kloosterkwartier Veghel'. "Over een tijdje tref je in dit gebied een (woon)wijk met gezinnen, mensen met een extra zorgbehoefte, scholieren en ondernemers. Mensen die elkaar kunnen stimuleren en ondersteunen, met als resultaat een sociaal sterke omgeving waar iedereen zich prettig voelt", aldus Coen.

Kennismaking
Op de Open Kloosterdag zijn vrijwel alle partijen aanwezig voor een kennismaking. Iedereen is tussen 14.00 uur en 17.00 uur welkom. De entree is bij de jeu-de-boules baan aan de Franciscanessenlaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant