Fer van Campen is voorzitter van het bestuur van de stichting en Mirjam Kooistra is coördinator binnen het PieterBrueghelHuis.
Fer van Campen is voorzitter van het bestuur van de stichting en Mirjam Kooistra is coördinator binnen het PieterBrueghelHuis.
IN GESPREK MET

'Wij willen de huiskamer van Meierijstad zijn'

Algemeen 1.654 keer gelezen

VEGHEL | Het PieterBrueghelHuis kende een spectaculair eerste jaar. De initiatieven stroomden binnen en de bezoekersaantallen lagen een stuk hoger dan gedacht. Ook het tweede jaar ging boven verwachting. Volgens Fer van Campen, voorzitter van het bestuur van de stichting, en coördinator Mirjam Kooistra ziet de toekomst van het PieterBrueghelHuis aan Middegaal 25 in Veghel er rooskleurig uit.

Het PieterBrueghelHuis is een plek van geluk creëren voor alle burgers en in het bijzonder de (tijdelijk) meer kwetsbare medeburgers. In 2015 besloten Fer en nog veertien anderen hun droom gestalte te geven. "Het PieterBrueghelHuis is voortgekomen uit een burgerinitiatief. Met allerlei organisaties hebben we dit initiatief gestalte gegeven. De overheid had destijds bedacht dat je zo lang mogelijk thuis moet wonen. Als er iets gebeurt, bijvoorbeeld een hersenbloeding, dan werd je vroeger vrijwel direct overgeplaatst naar een verpleeghuis. Die tijd is voorbij." Volgens Fer is dat een goede zaak. Er ontstond alleen een groep mensen die 24/7 thuis zaten en vaak ook nog hulp nodig hadden van een mantelzorger. "Wij wilden daar een antwoord op geven. Toen zijn we gestart met het maken van plannen, voorstellen en berekeningen. Daar hebben we rustig de tijd voor genomen. In 2017 zijn we uiteindelijk opengegaan en sindsdien is het razendsnel gegaan. Het eerste jaar was spectaculair en het tweede jaar zijn we nog verder gegroeid. Het burgerinitiatief is uitgedijd tot een initiatief van ons allemaal. Hier heerst echt het wij-gevoel. Het PieterBrueghelHuis is van ons allemaal."

Eenzaamheid
Als Fer terugblikt op de afgelopen twee jaar dan bekruipt hem een gevoel van trots. "We hadden vooraf niet gedacht dat we na twee jaar dit allemaal al hadden bereikt. Er gebeurt zoveel in het PieterBrueghelHuis. Als ik achteromkijk dan denk ik 'het is echt bijzonder dat dit gelukt is'. Het geeft me een goed gevoel." Het PieterBrueghelHuis is een beetje uitgegroeid tot een grote huiskamer voor heel Meierijstad. De diversiteit in leeftijd en achtergrond van de aanwezigen is groot. "In de eerste drie weken van april hebben we 1048 bezoekers (geen unieke bezoekers red.) mogen verwelkomen. Dat is ongeveer 350 per week. Een prachtig aantal", vindt Fer. Naast de bezoekers zijn er ongeveer 90 vrijwilligers per week actief. Precies een jaar geleden kwamen er bij het PieterBrueghelHuis wekelijks zo'n 85 tot 100 bezoekers over de vloer. "De bezoekersaantallen zijn voor ons niet het belangrijkste. Er worden initiatieven gelanceerd waarvan we weten dat er geen 80 mensen op af gaan komen, maar als er tien mensen komen en zij vinden een antwoord op eenzaamheid. Dan is voor ons het project geslaagd", vertelt Fer.'Extra vrijwilligers zijn altijd welkom'

Financieel
Financieel heeft het PieterBrueghelHuis de zaakjes op orde. Toch maakt Fer zich een klein beetje zorgen. "Dat is een punt van grote aandacht en zorg. Vanuit de gemeente krijgen we tot 2022 een basisfinanciering. De gemeente bespaart namelijk, door ons, veel WMO-gelden. Van dat geld kunnen we het gebouw exploiteren, twee parttime coördinatoren betalen en een beheerder (samen 1.6 FTE red.). Daar redden we het echter niet mee. We zijn verder afhankelijk van sponsoren en giften."

Bijzondere vriendschappen
Mirjam Kooistra is een van de coördinatoren binnen het PieterBrueghelHuis. Ze is blij met alle ontwikkelingen. "Er wordt zo ontzettend veel georganiseerd en dat allemaal door elkaar heen. Ik vind dat leuk en bijzonder." Er ontstaan ook bijzondere vriendschappen en samenwerkingen. "Een oudere vrouw hebben we gekoppeld aan een sociaal niet zo vaardige meisje. Elke week ontmoeten ze elkaar. De vrouw fungeert als een soort oma. Dat meisje is inmiddels onder begeleiding aan het werk. Mede dankzij de hulp van de oudere dame", geeft Mirjam als voorbeeld. We zijn er ook voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Fer vult aan: "Iedereen die hier iets doet, moet fluitend naar buiten lopen."

Tuin
Toch is er altijd meer te wensen. Fer, na een korte denkpauze: "Meer financiële mogelijkheden, het personeels- en vrijwilligersbestand uitbreiden en ons vernieuwde programma vasthouden. Het is voor ons van groot belang dat de mantelzorger mee kan doen. Dat proberen we wel te doen, maar daar hebben we nog niet echt antwoorden op. We willen ze iets bieden, maar hoe en wat daar zijn we nog niet over uit." Mirjam knikt: "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de tuin. Daar hebben we nu eigenlijk te weinig vrijwilligers voor. Extra vrijwilligers zijn altijd welkom, graag zelfs", lacht ze.
Mirjam zoekt niet alleen vrijwilligers voor specifieke activiteiten. "Algemene vrijwilligers zijn van harte welkom. Bijvoorbeeld mensen die in de avonduren even willen bijspringen. Dan kunnen we ook makkelijker uitbreiden."

Activiteiten
Qua activiteiten vindt Mirjam het moeilijk te zeggen wat het PieterBrueghelHuis mist. "De initiatieven komen vanuit de samenleving zelf. Ik kan niet echt zeggen dat ik iets mis, maar wanneer iemand een idee heeft dan is hij of zij van harte welkom." Er zijn tal van bijzondere activiteiten die het belang van het PieterBrueghelHuis onderstrepen. Mirjam somt er een paar op: "Dance for Health. Daarin geeft dansdocente Berdy Maertens-Stoof beweeglessen aan mensen met Parkinson, MS, Reuma of een andere bewegingsbeperking en verder het Autismecafé en het Alzheimercafé natuurlijk."
Mirjam heeft het als coördinator enorm naar haar zin. "Het PieterBrueghelHuis is een bijzondere en zeer dynamische werkplek. Elke dag is anders. Het is heel dankbaar werk."

Misverstand
Fer en Mirjam willen graag heel Veghel en Meierijstad bereiken. "Tot mijn verbazing kom ik mensen tegen die niet weten dat wij bestaan. Dat moet veranderen. Iedereen moet het PieterBrueghelHuis kennen", vindt Fer. Mirjam vult aan: "Veel mensen denken dat het PieterBrueghelHuis er alleen is voor ouderen of voor mensen die iets mankeren. Dat is een groot misverstand. Wij zijn er voor iedereen. Voor heel Meierijstad", besluit ze.

PieterBrueghelHuis.
Middegaal 25.
5461 XB Veghel.
0413 – 395 280.
info@pieterbrueghelhuis.nl.
Website: www.pieterbrueghelhuis.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant