Martien van Boekel
Martien van Boekel

'Ik wilde mijzelf wel eens tegenkomen'

Voetbal 2.632 keer gelezen

VEGHEL | Maar liefst 2600 kilometers liggen er tussen het Brabantse Vessem en het Spaanse Santiago de Compostella in het Noordwesten van Spanje. Een pelgrimstocht die Martien van Boekel (60) te voet wist af te leggen in exact tachtig dagen. Op 2 maart zwaaide zijn familie hem in Vessem uit. Met de pelgrimsgroet 'Buen Camino' begon Martien aan een opdracht die al lang in hem zat. Vorige week woensdag keerde de Blauw Geel'38 verzorger weer terug. Getekend door de zon en tien kilo lichter weer aan de keukentafel thuis. Inmiddels weer aan het werk: "Mijn snipperdagen waren op", vertelt hij gevolgd door een dikke knipoog.

Door: Peter Kuijpers.

Pelgrim, pilgrim, pellegrino, komt van het Latijnse peregrinus, dat betekent iemand die over de akkers loopt. Pelgrimstochten waren er al aan het begin van de jaartelling vaak met een religieus doel, maar dat is nu niet meer noodzakelijk al is het wel vaak aan een geloof verbonden. De drive bij Martien kwam niet uit geloofsoverwegingen: "Nee, dat niet. Ik liep er al een drietal jaren mee rond. Het moest er eindelijk maar eens van komen. Het is een hele voorbereiding. De looproute had ik op een app in mijn telefoon staan, dat is net zo makkelijk. Mijn werkgever Staalbouw Hendriks werkte volledig mee en stond achter mijn plannen. Door extra uren te verzamelen was dat mogelijk. Binnenin zei iemand: die tocht moet je gaan doen Martien. Ik wilde mijzelf wel eens tegenkomen en dat is me nu overkomen."

Pyreneeën
Op 2 maart begon de tocht in Vessem voor Martien: "Dan loop je al snel via Poppel en Mol België binnen. De route staat op mijn telefoon en is makkelijk te volgen. Ik heb een lijst van slaapplaatsen bij tot aan Santiago de Compostella toe die je vooraf kunt bellen. In Spanje is dat niet nodig daar kan je in elk dorpje slapen. Meestal was er een ontbijt bij en liep ik rond half zeven aan. Tot twaalf uur en dan ging ik even zitten voor wat te eten. Dan liep ik nog een drietal uurtjes en was dan meestal wel op de geplande bestemming. Nog even douchen en eventueel je kleren wassen en eten." De weg door Frankrijk is een natuurrijke route bekend van de mooie beelden van de Tour de France. Martien vervolgt: "Een geweldige route met fraaie uitzichten en prachtige kastelen. Vooral de schilderachtige dorpjes waar ik doorheen liep waren zo mooi. Het laatste gedeelte werd zwaar omdat je de Pyreneeën over moet."

Portugal
St.-Jean-Pied-de-Port ligt in het zuiden van Frankrijk. Dé verzamelplek voor de oversteek naar Spanje en dan via Baskenland de noordelijke route naar Santiago de Compostella. Een drukke hoofdader met een diversiteit aan nationaliteiten. Martien: "Echt die route is heel druk met pelgrims uit alle landen en werelddelen. Dan eindelijk kom je in Santiago de Compostella bij de prachtige Romaanse Santiago de Compostella Cathedral. Het lichaam van Bernadette Soubirous (kreeg in Lourdes een Mariaverschijning red.) ligt daar gebalsemd opgebaard. Het is de eindstop van je reis en tevens laatste stempel in je routeboekje." Oorkonde afhalen en dan naar huis. Via Londen naar Eindhoven waar hem woensdag in Veghel een grote menigte opwachtte. Familie, vrienden en Blauw Gelers stonden in lijn opgesteld. Martien is weer thuis, maar voor hoelang? De plannen voor een nieuwe tocht zijn weer in de maak. "We willen nog een keer vanuit het zuiden van Portugal naar Santiago de Compostella, maar dan gaat Els mijn vrouw mee. Eerst hier verbouwen en snipperdagen sparen." Alvast een 'Buen Camino' gewenst Martien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant