De nieuwe vlag wappert boven de hoofdrolspelers van afgelopen woensdag. Ook burgemeester Kees van Rooij (uiterst links) was aanwezig.
De nieuwe vlag wappert boven de hoofdrolspelers van afgelopen woensdag. Ook burgemeester Kees van Rooij (uiterst links) was aanwezig.

Vlagvertoon

Algemeen 1.086 keer gelezen

Had niet verwacht dat de presentatie van Meierijstads' gemeentevlag zóveel bij me teweeg zou brengen. Zag 'm in de media en las de uitleg van alle er op aangebrachte symboliek. Vond het knap uitgedokterd. Toen ik 'm zag wapperen op het Veghelse stadhuis moest ik denken aan… Sheldon Cooper. Wie? Sheldon Cooper uit de comedyserie 'The big bang theory'. Cooper presenteert daarin soms een internetprogrammaatje dat hij 'Fun with flags' noemt. Op hilárisch saaie wijze, met de mimiek van een draaideur. Er blijkt dan ook geen hond naar te kijken.

Is bovenstaande aanhef bedoeld om Meierijstads' nieuwe vlag af te kraken? Nee, zéker niet! Vlaggen zijn representatieve symbolen en horen eerbiedig en respectvol behandeld te worden. Er bestaan eeuwenlange tradities hoe ze gehesen, gestreken, of opgeborgen dienen te worden. Ga ik nu niet verder op door. Ben geen Sheldon Cooper. Afhaakrisico is te groot.

Nee, ik wil het hebben over wat zo'n vlag met je dóet. Kijk, vroeger moesten vlaggen vooral uitstralen tot welke groep je behoorde. Families, legers, gilden. Later kwamen daar verenigingen en instanties bij. Men droeg dat wij-gevoel met trots uit. Zie je zo af en toe nog terug. Bij gilden bijvoorbeeld. Of Brabanders die provincievlaggen in hun tuin hangen en rood-wit geblokte stickers op auto's, caravans, kapotte jasbeschermers en kettingkasten plakken. Of dat echter met symbolisch en historisch besef gebeurt? Ben benieuwd of de Meierijstedeling nog 'gemeenschappelijk vlagvertoon' gaat…eh…vertonen. Komen er stickers of vlaggetjes op de markt (uiteraard met 'Made in Meierijstad' erop!)?

Keiveel mensen kijken naar vlaggen, maar of dat vaak betekenisvragen oproept betwijfel ik. Wat wél blijft hangen? De kleuren! Tenminste in mijn geval. En hoe! Allerlei blauw-geel viel me plots op: Politiepakken. Een foto met PieterBrueghelHuis-bestuursvoorzitter Fer van Campen (blauwe trui aan) en coördinator Mirjam Kooistra (geheel in blauw met knalgeel jasje). Hoteldeal advertenties: knalgeel kader, blauwe prijsaanduiding. Brad Pit (geel T-shirt, blauwe spijkerbroek) in Tarantino's 'Once upon a time…in Hollywood'. Gele én blauwe sloopmachines die momenteel Veghels voormalige ziekenhuis slopen. De Limburgse lachgas-uitstoter Chemelot met z'n blauw-gele installaties. De Europese vlag! De 7-1 overwinning van Blauw Geel op Westlandia.

Kwam allemaal op mijn netvlies dankzij de kleurenkeuze van PEM en NBCWV. Nee geen voetbalclubs, maar respectievelijk Platform Erfgoed Meierijstad en NoordBrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde. Over die vlag is dus nagedacht! Laat 'm lekker op je inwerken! Zorg naar buiten toe voor het juiste vlagvertoon! Daar houden wij in Meierijstad van!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant