De leden van de zestienkoppige band komen uit alle windstreken.
De leden van de zestienkoppige band komen uit alle windstreken.

'Dit is ons meesterwerk, we zijn nooit zo diep gegaan'

Algemeen 1.762 keer gelezen

VEGHEL | Marc van Kessel is één van Veghels bekendste muzikanten. Vrijwel elk muziekensemble in Veghel heeft wel een link met de bevlogen dirigent. Marc ademt muziek. Samen met VIB presenteert hij op vrijdag 14 juni in de NPF-toren op de Noordkade in Veghel een nieuwe lp. "We zijn nog nooit zo diep gegaan. Dit is ons meesterwerk", aldus Marc.

De brassband VIB is twintig jaar geleden opgericht. Marc heeft het ensemble van hele jonge kinderen zien uitgroeien tot ervaren en volwassen muzikanten. Door de jaren heen zijn er wat mutaties geweest, maar de bevlogenheid van de muzikanten is altijd gebleven. Net als die van de dirigent. "De nieuwe lp is muzikaal zo goed. VIB heeft zich overtroffen", vindt Marc. Op de A-kant van de lp staat het nummer Third Half een origineel nummer van de Yougblood Brassband. Op de B-kant staat een liveregistratie van het optreden tijdens het Noordkade Festival twee jaar geleden. De nieuwe lp is volgens Marc dus het beste wat VIB ooit gemaakt heeft. Dat komt mede door de hulp van opnameleider Sven Lens. "Hij heeft platen opgenomen met onder andere Anouk en Trijntje Oosterhuis. Sven vindt VIB helemaal te gek en wilde graag één nummer met ons opnemen zoals hij met deze landelijke artiesten doet. Hij heeft dit allemaal gratis gedaan."

Gezelligheid
De lp heeft met Third Half een naam die goed bij de band past. Luc, VIB-lid van het eerste uur, legt uit: "Gezelligheid is altijd heel belangrijk geweest. De onderlinge vriendschap is groot en er zijn zelfs stelletjes uit ontstaan. Third Half staat voor vriendschap en gezelligheid. Zo zou ik VIB ook typeren." De leden van de zestienkoppige band komen uit alle windstreken. Luc vervolgt: "Klopt, maar wel allemaal uit de regio. De meeste kennen elkaar van de muziek. Muziek verbindt, dat blijkt wel bij ons."

Power
Het is volgens Marc een divers gezelschap en dat maakt VIB veelzijdig. De band bestaat uit een drummer, sousafoon, trompetten, trombones, hoorns en een bugel. "VIB is eigenlijk een kruising tot tussen een big bang en een brass band. Ze hebben zoveel power. Eigenlijk ben ik veel meer een coach dan een dirigent. Deze groep muzikanten doet het veelal zelf. Ze nemen zelf het initiatief", zegt Marc.

Typhoon
Wat de toekomst VIB brengt, de beide heren zien het wel. Als ze hardop dromen, komt al gauw het North Sea Jazz festival voorbij. "Dat is wel hét concert in Nederland voor ons. Samen met een goede soul artiest op het podium. Dat zie ik wel zitten", lacht Luc. Marc vult aan: "Of met een gigantisch goede rapper. Typhoon bijvoorbeeld."

NPF-toren
De lp Third Half wordt op vrijdag 14 juni vanaf 19.30 uur gepresenteerd in de NPF-toren op de Noordkade in Veghel. VIB begint dan op de bovenste verdieping en speelt zichzelf naar beneden. "Uiteindelijk eindigen we op de begane grond waar ook de bar is. Het is geen alledaags concert en daarom zeker het bezoeken waard. De entree is gratis", besluit Luc.

De lp is via www.vibbrassband.nl te bestellen en kost tien euro. VIB is een ensemble van Phoenix Cultuur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant