Douwe van Schie woont momenteel in Lissabon, maar is van plan binnenkort zijn reis voort te zetten in Azië.
Douwe van Schie woont momenteel in Lissabon, maar is van plan binnenkort zijn reis voort te zetten in Azië.

'Mijn huis én kantoor was een Volkswagen T3 uit 1989'

Algemeen 2.973 keer gelezen

LISSABON | Douwe van Schie (23) besloot om op 22-jarige leeftijd de wijde wereld in te trekken. Ondanks dat hij het prima naar zijn zin had in Nederland, was Douwe toe aan iets anders in zijn leven. Zo af en toe komt hij terug naar Veghel om net zo snel weer te vertrekken. "Het avontuur dat bijna twee jaar geleden begon, is nog altijd in volle gang", aldus Douwe.

De Veghelaar noemt zichzelf een Digital Nomad. Hij legt uit wat dat precies inhoudt. "Deze term wordt gebruikt voor personen die het internet gebruiken om locatie-onafhankelijk hun werk uit te voeren. Hierdoor maakt het niet uit of je in een kantoor zit, in Lissabon woont of aan het strand zit in Zuidoost-Azië. Als je maar een goede internetverbinding hebt." Douwe werkt als Freelance Grafisch Designer. Hij ondersteunt een aantal bedrijven binnen hun marketingactiviteiten. Douwes camper is zijn woon- en werkruimte ineen. "Het is geen hogere wiskunde om een zonnepaneel op een camper te installeren die genoeg stroom genereert om je apparaten op te laden. Het 4G-netwerk is in bijna alle landen super goed en de tarieven zijn tegenwoordig door heel Europa gelijk. Stroom en internet dus; eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een kantoorruimte. En in dit kantoor kan ik ook nog rondtrekken", lacht hij.

'Ik had het heel erg naar mijn zin in Nederland, maar ik was ergens toch wel toe aan iets anders in mijn leven'

Douwe was 21 toen hij zijn opleiding (Business Innovation) afrondde. Hij realiseerde zich dat hij vermoedelijk tot minimaal zijn 67ste mag doorwerken en stelde zich de vraag 'waarom zou ik nú al het werkveld instappen?'. "Het was niet eens dat ik per se wilde gaan reizen of Nederland uit wilde. Ik had het heel erg naar mijn zin in Nederland, maar ik was ergens toch wel toe aan iets anders in mijn leven."

Wanneer is het idee ontstaan?
'Veel jongeren gaan reizen of backpacken na het afronden van hun Bachelor, maar aangezien je dan alleen maar geld uitgeeft, was dit voor mij niet logisch. Het geld is namelijk op een gegeven moment toch echt op en ik was op zoek naar iets wat ik langer dan een aantal maanden kon doen.
Ik werd getipt door iemand op mijn afstudeerstage dat het rondtrekken in een camperbus echt iets voor mij zou zijn. Ik ben me daarin gaan verdiepen. Toen kwam ik erachter hoeveel er tegenwoordig mogelijk is. Je kan eenvoudig een zonnepaneel op je camper installeren die genoeg stroom genereert om je apparaten op te laden. Het 4G-netwerk is in bijna alle landen super goed en de tarieven zijn tegenwoordig door heel Europa gelijk. Stroom en internet; eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een kantoorruimte.'

Je ging werken als freelancer, als wat precies?
'Mijn opleiding was marketing georiënteerd, dus op het begin ben ik aan de slag gegaan als Freelance Marketeer. Hierin ondersteunde ik een aantal bedrijven binnen hun marketingactiviteiten. Tijdens het hbo heb ik mezelf veel beziggehouden met de grafische kant van marketing; de vormgeving van de boodschap die je wil communiceren. In de afgelopen anderhalf jaar merkte ik dat daar vraag naar was, dus dat heb ik toen ook opgepakt. Mijn interesse ligt daar en dus probeer ik mijn werk meer naar dat vakgebied te verschuiven.'

Waar ben je allemaal geweest en wat heb je daar uitgespookt?
'Aan het einde van de zomer van 2017 was ik eigenaar van mijn nieuwe huis én kantoor; een Volkswagen T3 uit 1989. De reden voor de aankoop van een oude bus is dat ze erg waardevast zijn. Ik wist namelijk helemaal niet of dit wel iets voor mij was, het leven in een busje is niet zo comfortabel. Je huis is opeens ongeveer 8m2 en je hebt geen douche of toilet. Daarnaast wist ik niet hoe het leven in een camper eruitzag; word je op plekken weggestuurd door de politie of wordt het getolereerd, hoe doe ik mijn was eigenlijk en hoe vind ik plekken waar ik mag staan?

Douwe bracht veel tijd door in de natuur.

In oktober 2017 ben ik richting Zuid-Europa gereden. In het begin was alles flink wennen aan mijn nieuwe huis, het onregelmatige leven en de soms koude nachten. Je bent ook veel alleen. Ik kan prima alleen zijn hoor, maar nadat ik in de eerste drie weken het langste gesprek had gevoerd met iemand achter de kassa had ik het best zwaar. Gelukkig was het zo dat hoe verder ik naar het zuiden reed, hoe meer mensen ik tegen kwam met busjes. Op een gegeven moment ontmoette ik zoveel nieuwe mensen dat ik er bewust voor heb gekozen om me een week totaal af te zonderen. Ik wilde even alle sociale contacten vermijden.
Het moment dat ik echt genoot van het leven in een camperbus was inmiddels aangebroken. Bijna elke dag werd ik ergens anders wakker en ik bracht enorm veel tijd door in de natuur. Daarnaast ontmoette ik veel bijzondere mensen die ook op reis waren. Van een Spaanse man die zijn marketingbureau in Barcelona vanuit zijn camper aanstuurde tot een meisje die leefde van het maken en verkopen van sierraden via Instagram. In dat jaar (2017) ben ik via Frankrijk naar de mediterrane kust van Spanje gereden. Deze heb ik helemaal gevolgd tot aan het zuidelijkste puntje van Spanje. Onderweg was ik bevriend geraakt met een Spaanse man in een camper, samen hebben we de oversteek naar Marokko gemaakt. Hier heb ik voor het eerst het surfen opgepakt, de hobby die mijn reis voor de rest heeft bepaald. Na een maandje Marokko ben ik naar Portugal gereden om te gaan surfen, daarna ben ik een maand thuis geweest in Veghel om mijn bus te verkopen.'

Douwes liefde voor surfen bepaalde een groot gedeelte van zijn reis.

Je vervoersmiddel, huis én kantoor verkopen!?
'Absoluut, want ik wilde mijn eigen camperbus bouwen. Mijn Volkswagen T3 ruilde ik in voor een lege T5 van 20 jaar jonger. Deze heb ik vervolgens zelf 'ingericht'. Mensen gaven mij vaak de waarschuwing: 'begin niet met surfen want dat verpest vakanties voor je hele leven'. Dit omdat je dan alleen nog maar naar surfplekken gaat. Dat heeft het ook echt gedaan. In de zomer van 2018 heb ik 2.5 maanden op een surfkamp in Frankrijk gewerkt, na die zomer ben ik terug naar Portugal gereden om te surfen. Nu woon ik sinds maart 2019 in Lissabon. Het leven in een camperbus is enorm intensief en onzeker. De maatschappij is er niet voor ingericht, waardoor alledaagse dingen net iets lastiger zijn dan wanneer je gewoon in een huis in Nederland woont. Op een gegeven moment merkte ik echt dat ik toe was aan meer routine om me meer op mijn werk te focussen. Lissabon is een van de enige wereldsteden in Zuid-Europa waar je goed kunt surfen, daarom heb ik besloten om in Lissabon te gaan wonen.

Hoe red je het financieel?
'Een aantal maanden voordat ik vertrok ben ik een eenmanszaak begonnen. Ik had het geluk dat ik vanuit eerdere stageplekken al meteen opdrachten binnenkreeg, daarnaast had ik in de jaren ervoor al een buffer opgebouwd. Bovendien is het leven vanuit een camperbus niet duur. Daarnaast bracht ik een groot deel van mijn tijd door in de natuur. Wanneer je in een stad woont, ga je vaak wat drinken met vrienden of uiteten. In the middle of nowhere is dat onmogelijk.'

Maar nu woon je in Lissabon...
'Klopt! Gelukkig heb ik in de afgelopen anderhalf jaar een stabiel klantenbestand op kunnen bouwen. Toch blijft het leven van een freelancer onzeker.'

In september ga je met je maatje Loek naar Azië. Met hetzelfde idee?
Zeker! Loek heeft in de zomer van 2018 ook besloten om rond te reizen in een camperbus. We kennen elkaar vanaf de eerste jaren van de basisschool in Veghel. Toen kwamen we op het Zwijsen College weer bij elkaar in de klas en werden we goede vrienden. Hij is onlangs ook als Freelance Marketeer naar Portugal vertrokken. In Indonesië gaan we werken, surfen en natuurlijk op zoek naar nieuwe avonturen.

Samen met zijn maatje Loek gaat Douwe binnenkort naar Azië. 

Waar zou je nog heen willen? Of zijn er plannen om naar Nederland te komen?
Een aantal landen in Zuidoost-Azië staan nog wel op het verlanglijstje, zo is het plan om naar de Filipijnen te gaan. Of samen in Amerika wonen. Een stad als Portland of Austin lijkt mij heel vet, of misschien een wat kleiner surfdorpje aan de kust in Californië.
Deze zomer ben ik een maand in Nederland. Het is toch wel fijn om je vrienden en familie te zien, dat heb ik in de afgelopen anderhalf jaar regelmatig gemist. Maar langer dan een aantal maanden ben ik voorlopig niet terug in Nederland. Niet dat ik niet in Nederland wil zijn, maar er zijn voor nu nog te veel plekken in de wereld waar ik tijdelijk zou willen wonen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant