Fieke Barten, Susanne Dumoulin, Marlou Vrijsen en Dorian Verkuijlen vormen het fundament van Cultuurkade.
Fieke Barten, Susanne Dumoulin, Marlou Vrijsen en Dorian Verkuijlen vormen het fundament van Cultuurkade.

75 jaar Operatie Market Garden centraal op school

Algemeen 1.072 keer gelezen

VEGHEL | Via Cultuurkade begint ook op de scholen in Meierijstad de herdenking van 75 jaar Operatie Market Garden te leven. Na de zomervakantie staat het onderwerp centraal op alle scholen in Meierijstad, de voorbereidingen zijn bijna klaar.

Inmiddels is alom bekend dat in september 2019 Operatie Market Garden (OMG) groots wordt herdacht in Meierijstad: het is dan 75 jaar geleden dat wij onze vrijheid terugkregen. De gebeurtenissen van destijds, in onze eigen omgeving, zijn van grote betekenis: ze hebben geleid tot de bevrijding van Zuid-Nederland, ook al ging de operatie als 'mislukt' de boeken in.

Educatie voor alle scholen
Cultuurkade heeft voor alle scholen in Meierijstad een basis educatiepakket samengesteld waarin de lokale geschiedenis van de voormalige gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel centraal staat. Om nooit te vergeten wat er is gebeurd, betekenis te geven aan onze eigen omgeving en te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Momenteel worden de tasjes met het basispakket aan alle groepen 7 en 8 van de scholen uitgereikt.

Historisch perspectief, door Frans Govers, met een overzicht van de gebeurtenissen tijdens Operatie Market Garden in de gemeente Meierijstad.
Wat is het je waard?, lesmateriaal ten behoeve van het gesprek in de klas: over waarden en keuzes aan de hand van morele dilemma's.
Documentaire met onderduikster Hanneke, zij kreeg in Eerde haar vrijheid terug op achtjarige leeftijd.
Kinderboek 'Hannekelief', over datzelfde meisje, geschreven door André van de Linden.
Fietsroute 'Op oorlogspad'.
Digitale bronnen voor in de klas
, via de website www.cultuurkade.nl/omg2019 (nog in ontwikkeling).

Het lesmateriaal biedt handvatten om eigen voorbereidingen, lessen en richting te kiezen bij het centraal zetten van Operatie Market Garden in de klas en is tevens een goede voorbereiding voor de deelname aan gekozen activiteiten.
Met de drie scholen voor voortgezet onderwijs worden maatwerkprogramma's samengesteld met onder andere de secties Mens en Maatschappij en diverse partners.
De scholen hebben inmiddels ook volop hun keuzes in het uitgebreide activiteitenaanbod gemaakt. 24 initiatieven van lokale, regionale en landelijke partners zorgen voor een divers keuzepakket. Elke school maakte hierin een eigen keuze. Het gonst in september op de scholen van de activiteiten. Die overigens ook veelal op locatie zullen zijn: bijvoorbeeld het Basecamp op de Vlagheide, de expositie in de bibliotheek van Veghel, in de Beckart in Nijnsel of in het Geronimo museum in Eerde. Via: www.cultuurkade.nl is het aanbod te bekijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant