Hier komt een woonwijk voor 500 arbeidsmigranten.
Hier komt een woonwijk voor 500 arbeidsmigranten. Foto: Ad van de Graaf

Inwoners Dorshout voelen zich overvallen: 'We hebben nog niks vernomen van de gemeente'

Algemeen 2.873 keer gelezen

VEGHEL | Op een paar verdwaalde hardlopers en een aantal wielrenners na heerst er in Dorshout in Veghel vooral serene rust. Als het aan de gemeente ligt komt daar vanaf 2020 verandering in. Samen met HOBIJ en OTTO Work Force willen ze 500 arbeidsmigranten kwijt op het evenemententerrein De Knokert. De inwoners van Dorshout zijn op zijn zachtst gezegd not amused. "We voelen ons overvallen", aldus Jack de Laat namens buurtvereniging Dorshout.

Het evenemententerrein ligt op de hoek De Knokert-Dorshout. Jack vertelt dat de inwoners van Dorshout via Han van Horen, CEO van HOBIJ, op de hoogte zijn gebracht van de plannen. "Van de gemeente hebben we tot nu toe niets vernomen. Het voelt een beetje als kort door de bocht. Het is dan wel geen wijziging van het bestemmingsplan, maar je gaat dit toch gewoon bespreken met de betrokkenen?!", vertelt Jack vol ongeloof. Hij vervolgt: "We horen altijd termen als participatie, met mensen praten, faciliteren en keukentafelgesprekken. Niets van dat alles, gewoon helemaal niets hebben we gehoord."

'Mispeer'
Dorshout staat te boek als agrarisch gebied. De Knokert werd jaren geleden aangewezen als evenemententerrein. Veel evenementen zijn er echter niet gehouden. De bekendste zijn waarschijnlijk Veghel in Hout (die blij waren dat ze daar weg mochten red.) en Vudel (wordt nu succesvol georganiseerd op de Noordkade red.). "De Knokert als evenemententerrein is een mispeer gebleken. In het bestemmingsplan is jaren geleden een A4'tje toegevoegd met de aanvulling dat het stuk grond voor evenementen gebruikt kan worden. Een woonwijk bouwen in agrarisch gebied op een evenemententerrein is geen evenement toch?", vraagt Jack zich hardop af.

500
Dat er arbeidsmigranten op De Knokert komen wonen, lijkt niet eens het grootste probleem. Het aantal van 500 migranten is een heikel punt. Jack: "Dorshout is een hechte buurt van zo'n 100 mensen. Daar komt dadelijk ineens een woonwijk van 500 mensen bij. Onze inschatting is dat het een enorme impact gaat hebben op Dorshout. De migranten hebben totaal geen band met de buurt."

Overval
Het bestemmingsplan hoeft niet gewijzigd te worden omdat het tijdelijk is. "Tijdelijkheid in politiek blijkt tien jaar te zijn, van insiders is vernomen dat dat eenvoudig verlengd kan worden tot vijftien jaar. Daarna is het een woonwijk en is het aannemelijk dat de huizen niet meer worden afgebroken. Voor Dorshout is dit natuurlijk niet tijdelijk, maar een definitieve enorme verandering. Als je dat allemaal optelt dan voelt het als een soort overval", legt Jack uit.

Procederen
Het moge duidelijk zijn: de inwoners van Dorshout zijn niet blij met de gang van zaken en de handelingswijze van de gemeente Meierijstad. Dinsdagavond 18 juni is er een informatieavond. Daarna beslist de buurtvereniging of ze overgaan tot procederen. "Meierijstad zijn we samen, dat is het motto van de gemeente. Zo voelt het in Dorshout nu even niet", besluit Jack. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant