Afbeelding

Burgerpanel wil één zwembad per grote kern

Algemeen 1.404 keer gelezen

VEGHEL | Het afgelopen jaar heeft een onderzoeksbureau op verzoek van de gemeente Meierijstad gekeken naar het huidige en het in de toekomst benodigde zwemwater in Meierijstad. Het advies is om allebei de baden te vervangen voor nieuwe baden: een zesbaans bad in Veghel en een vierbaans bad in Sint-Oedenrode, beide met een doelgroepen bad (een warmer bad waarin verschillende doelgroepen kunnen zwemmen). Het burgerpanel ziet één zwembad per grote kern (Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel) wel zitten.

Het college van burgemeester en wethouders wil graag investeren in één zwembad per grote kern. 78 procent van de respondenten van het burgerpanel is het daar (zeer) mee eens. "Als het zwembad uit Veghel verdwijnt, dan weet ik zeker dat ouders zonder vervoer niet naar een andere locatie gaan. Voor mijzelf stopt het zwemmen dan ook, terwijl het erg goed is voor mij", schrijft een panellid met reuma. Een hoop leden van het burgerpanel denken dat er veel minder mensen gaan zwemmen als ze verder moeten reizen. "Even met je peuter zwemmen tijdens schooltijd van de oudste, dat haal je niet met meer reistijd" en "Veel mensen hebben baat bij zwemmen, een grote groep hiervan is of jong of oud en dan is de reisafstand belangrijk" zijn twee reacties uit de rapportage. Ook het milieu komt ter sprake. Extra autokilometers zijn namelijk niet goed voor het milieu.
Tegenstanders zijn er ook. Zij maken zich vooral druk om de kosten. Sommige opperen om één groot zwembad te bouwen met zowel een binnen- als buitenbad. "Dit trekt meer bezoekers dan in elke kern één zwembad. De zwembaden die er nu zijn, zijn goed voor zwemlessen en meer ook niet. Het aanbod nu is te saai, hierbij reken ik ook het buitenbad. Mensen in mijn omgeving gaan liever buiten de gemeente zwemmen", reageert iemand.

Locatie Veghel
Stel je voor Veghel krijgt een nieuw zwembad dan ontstaat er de volgende discussie. Waar moet het bad komen? 28 procent vindt de huidige locatie het meest geschikt. 40 procent ziet het nieuwe zwembad het liefst ergens anders verrijzen. Een plekje vlakbij het buitenbad geniet de voorkeur van het panel of in ieder geval op het Prins Willem Alexander sportpark. 63 procent vindt dat het nieuwe zwembad in Veghel moet voldoen aan een zesbaans bad ("zes banen is echt niet te veel. Tijdens het huidige vrij zwemmen is het bad propvol"). Verder zijn een peuterbad (56 procent) en een doelgroepen bad (48 procent) populair.

Gemeente
In de Kadernota valt het volgende terug te lezen over de (nieuwe) zwembaden. 'De overdekte zwembaden De Beemd in Veghel en De Neul in Sint-Oedenrode zijn, na ruim 40 jaren gebruik, versleten en aan vervanging toe. Het college wil voor alle drie de grote kernen een zwembad behouden. Zij wil daarom geld reserveren om in beide kernen een nieuw zwembad te bouwen'. De gemeente heeft voor vervanging van het overdekte zwembad De Beemd in Veghel iets meer dan tien miljoen begroot. Voor De Neul in Sint-Oedenrode is een investering opgenomen van negen miljoen euro. Bij elkaar opgeteld een fors bedrag voor een gemeente die met moeite een meerjarenbegroting rond krijgt. "Een flinke investering, maar we hebben een sluitende begroting en kunnen deze investering dus doen", aldus wethouder Jan Goijaarts. Donderdagavond om 19.30 uur wordt de toekomst van de zwembaden besproken in de commissievergadering.

Het hele rapport, inclusief alle reacties en tips, is terug te lezen op: www.tipveghel.nl. Daar zijn ook de bevindingen vanuit Sint-Oedenrode aan toegevoegd.
220 deelnemers vulden de vragenlijst in.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant