Afbeelding

Fioretti College reikt diploma’s uit aan praktijkleerlingen

Onderwijs 853 keer gelezen

VEGHEL | Groot feest op het Fioretti College in Veghel. De leerlingen van de afdeling praktijkonderwijs mochten hun welverdiende diploma in ontvangst nemen. Als eerste school in de regio voerde de school voor mavo, vmbo en praktijkonderwijs in Veghel een diploma-uitreiking in.

Jarenlang verlieten praktijkleerlingen in Nederland de middelbare school zonder diploma. Minister Slob van onderwijs gaf vorig jaar aan de wet te willen veranderen. Hoewel dat nog niet gebeurd is, zette het Fioretti College alvast de eerste stap. "We vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich volwaardig voelen. Een diploma hoort daarbij", aldus Arie Derks, teamcoördinator bovenbouw. "Toen we onze leerlingen eind vorig jaar vertelden dat ze een echt diploma zouden gaan krijgen, waren ze erg blij", vertelt Marja Stevens, coördinator onderbouw. "We wilden daar nog dit schooljaar werk van maken."

Portfolio
Op het Fioretti vinden ze dat bij het diploma een portfolio, waarin bijlagen en certificaten verzameld zijn, hoort. Afdelingsdirecteur Edwin Vijn legt uit: "De portfolio's zijn per leerling anders, omdat elke leerling op het praktijkonderwijs een individueel traject volgt. Onze leerlingen hebben hard gewerkt en verdienen het om hun schoolcarrière af te sluiten met een officieel document, net als elke andere middelbare scholier."

Passend werk
Veertig vijfde- en zesdejaars praktijkleerlingen gaan de school verlaten. "Voor ongeveer de helft van de leerlingen hebben onze docenten passend werk gevonden", vertelt Arie. "De andere helft gaat verder op het MBO. Twaalf van deze schoolverlaters hebben dit jaar hun MBO Entree-diploma behaald op het Fioretti College. Daarnaast hebben zeventien leerlingen uit het vijfde jaar gekozen om ook een zesde jaar te doen op onze school."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant