Moryz, foto door Lydia Heringa
Moryz, foto door Lydia Heringa

Festival Het VerhAal vraagt aandacht voor laaggeletterdheid

Algemeen 487 keer gelezen

VEGHEL | Bezoekers van het literaire festival Het VerhAal kunnen op 18 augustus de route langs de Aa lopen of fietsen en zich laven aan prachtige voorstellingen. Onderweg is in de Aa-broeken een podium waar aandacht is voor laaggeletterdheid. Mensen die laaggeletterd zijn hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij hebben daardoor veel moeite om volwaardig deel te kunnen nemen aan onze maatschappij.

Er rust nog steeds een taboe op laaggeletterdheid, veel mensen durven er niet voor uit te komen en worstelen dagelijks om de schijn van geletterdheid op te houden. In Nederland zijn 2.5 miljoen mensen laaggeletterd en toch is dit bij veel mensen niet bekend. Daar moet verandering in komen. Bij festival het VerhAal staan verhalen centraal. Het is belangrijk dat ook verhalen over laaggeletterdheid gedeeld worden.

Mensen die laaggeletterd zijn hebben onder meer moeite met: formulieren invullen (denk aan zorgtoeslag en belasting), straatnaamborden lezen, reizen met openbaar vervoer, voorlezen aan (klein)kinderen. pinnen en digitaal betalen, werken met de computer, solliciteren en het begrijpen van informatie over gezondheid en zorg

Kun je je voorstellen hoe je leven er dan uit ziet? Tijdens het VerhAal worden bezoekers op diverse manieren geprikkeld om hierover na te denken.

Enkele voorbeelden:
- Theatervoorstelling 'Was' van Sofie van den Krommenacker over laaggeletterdheid.
- Een escaperoom die je laat ervaren wat het is om laaggeletterd te zijn.
- Tentoonstelling van gedichten rondom het thema laaggeletterdheid.
- Taalambassadeurs (ex-laaggeletterden) die hun verhaal vertellen.
- Voordracht door dichters over laaggeletterdheid.
- Voordracht en optreden door Moryz, the singing professor. Hij is hoogleraar leereffecten laagopgeleiden en laaggeletterden.
- Informatiestand van de Stichting Lezen en Schrijven.

Meer weten over laaggeletterdheid, Stichting Lezen en Schrijven: www.lezenenschrijven.nl.
Meer weten over het literair festival Het VerhAal: www.hetverhaal.nu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant