Afbeelding

Massale eendensterfte in vijver: 'Ik kan wel janken, correctie ik jank'

Opmerkelijk 1.402 keer gelezen

VEGHEL | Maartje van Schadewijk uit Veghel heeft in de afgelopen tijd al zeker vijftien dode baby-eendjes uit het water vlakbij haar woning op de Kievietdonk gehaald. De eendjes sterven vermoedelijk aan botulisme. "Een eerste inspectie van één van de dode eendjes wijst op de mogelijkheid van botulisme. De bacterie die botulisme veroorzaakt wordt actief bij laag water en hoge temperaturen. De bacterie verdwijnt vanzelf als het minder warm wordt", aldus de gemeente.

Er zijn inmiddels al verschillende eendjes gestorven op Maartjes schoot. "Ik kan wel janken, correctie ik jank", schreef ze onder een emotionele Facebookpost. Zelfs burgemeester Van Rooij reageerde op het bericht en schreef dat er actie zou worden ondernomen. Dinsdag zocht Maartje wederom contact met de gemeente. "Dit is mijn laatste poging, anders ga ik proberen om zelf iets geregeld te krijgen. Hoe weet ik nog niet." Ze maakte twee foto's van de vijver en vroeg zich af of er wellicht wat aan haar ogen mankeerde. "Er zijn al vijftien eenden onnodig dood gegaan, ik geloof zelfs dat het strafbaar is om dieren opzettelijk dood te laten gaan. Ik heb het afgelopen weekend mijn stinkende best gedaan om de eenden zo snel mogelijk uit het water te halen om verdere verspreiding te voorkomen. Ik ben erg moe", schreef ze naar de gemeente.  

Blijdschap
Uiteindelijk gaf de gemeente toestemming aan de brandweer om actie te ondernemen. De brandweer gaat water in de vijver pompen. Dit tot grote blijdschap van Maartje. "De brandweermannen zijn helden. Ik hoop dat er niet nog meer slachtoffers vallen." Ze hoopt binnenkort het gesprek met de gemeente te kunnen aangaan. "Misschien kunnen we samen brainstormen over de staat van de vijvers in Veghel. Het kan toch niet zo heel moeilijk zijn om er voor te zorgen dat dit in geen enkele vijver meer kan gebeuren. Ik weet dat botulisme met extreme hitte en droogte altijd kan ontstaan, echter in goed onderhouden water is die kans een heel stuk kleiner." Maartje hoopt dat het Veghelse bedrijfsleven wellicht een steentje wil bijdragen. "Laat bedrijven allemaal een vijver adopteren of laat ze er een mooie waterfontein plaatsen. Ik vind het te gemakkelijk om dit alleen bij de gemeente neer te leggen."

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant