Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf

Fietsen: genieten van rust, natuur en goed gezelschap

Zakelijk 1.698 keer gelezen

Wie Frans van den Dungen zegt, zegt auto's. Als piepjonge tiener kwam Frans als monteur in dienst bij Fiatdealer Van den Dungen, dat inmiddels alweer decennia lang floreert onder zijn dagelijkse leiding. In zijn vrije tijd is Frans echter lang niet altijd bezig met zijn geliefde vierwielers. Sterker nog, sinds een jaar of zes is Frans een fanatiek fietser. Zijn volgende uitdaging: een bergweek in Frankrijk.

Goed, hij had heus wel eens tochtjes van twintig, vijfentwintig kilometer gereden. Dus waarom zou hij die afstand niet een keertje 'dubbelen' en met zijn buurman meegaan? "Mijn buurman is een fanatiek fietser en vroeg me eens om samen een tocht te maken. Ondanks dat hij het tempo aanpaste aan de 'kwaliteiten' van zijn medefietser, herinner ik me nog goed hoe zwaar het was…"

Hoofd leegmaken
Toch was er bij Frans een zaadje geplant. Moe? Ja. Maar hij was vooral voldaan. "Vanwege de inspanning, de uitdaging om in een bepaald tempo te fietsen. Daarnaast kun je op de fiets heerlijk je hoofd leegmaken. Na een tijdje vroeg mijn buurman of ik geen zin had om bij de toerclub te komen. Ik heb het een tijdje afgehouden, ik was bang dat ik ze niet bij kon houden. Tot ik ze op een zondagochtend tegenkwam, in tegengestelde richting. Ik ben omgedraaid en ben bij ze aangesloten. Het ging verrassend goed!"

Genieten van de natuur
Anno 2019 is Frans voorzitter van Toerclub Mariaheide en rijdt hij gemiddeld twee keer per week een stevige tocht. "Meestal een rondje op een doordeweekse avond en sowieso iedere zondagmorgen. In het begin van het seizoen rijden we zo'n 70 kilometer, een afstand die we uitbouwen naar zo'n 130 kilometer in de zomer. Gemiddeld rijden we tussen de 29 en 31 kilometer per uur. Al voeg ik er aan toe dat we niet prestatiegericht fietsen: we zijn recreatieve fietsers die het aangename met het sportieve combineren. We nemen bijvoorbeeld altijd de tijd voor een koffiepauze en onderweg genieten we van de natuur, de rust, de achterafweggetjes en de gezelligheid in de groep."

Franse bergen
"In september ga ik met een select groepje fietsvrienden voor de tweede keer naar Frankrijk", vervolgt Frans. "Heerlijk, een weekje bergtochten maken. We rijden in de Drôme, in de omgeving van Valance, Montélimar en Grenoble. Je hebt er pittige cols van tien tot twaalf procent, maar ook schitterende ritten door de kloven van de Rhône. Daar kijk je echt je ogen uit. Een grandioze week, waar ik alweer een tijdje naar uitkijk", aldus Frans, die lachend besluit: "Hoe we erheen gaan? Met de auto, ik stel voor deze reis al jaren een Fiat bestelwagen ter beschikking. Dat dan weer wel."

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant