‘Hoezo hier passen geen sociale huurwoningen?’…
‘Hoezo hier passen geen sociale huurwoningen?’…

Kakkersjeuk

Column Column Hans van der Wijst 5.769 keer gelezen

…'In deze wijk passen geen sociale huurwoningen'…

Soms lees je zinnen die je netvlies dusdanig prikkelen dat ze je zenuwstelsel alarmeren en alle radertjes in je hersenpan plots zeldzaam goed coördineren. Ademhaling en lichaamstemperatuur worden vervolgens in ijltempo aangepast, mogelijke vormen van explosiviteit opgebouwd. In strips zie je dan praatballonnetjes vol onleesbare scheldtekentjes boven bijna ontploffende hoofdjes verschijnen. Bovenstaande zin veroorzaakte…in mijn geval…een vergelijkbare gemoedstoestand. Met mijn meest fluorescerende marker kleurde ik het stukje verbale diarree, waarna het op mijn prikbord enige dagen hing te werken als een rode lap op een stier.

De (on)zin was te vinden in een artikel over nieuwbouwwijk De Scheifelaar II in Veghel. Aan de kant van de Erpseweg bevindt zich woonwagenlocatie Nederboekt met drie woonwagens, vier caravans en zo'n veertien bewoners van dezelfde familie. Nog niet zo lang geleden stuurde men in Nederland aan op een soort 'uitsterfbeleid'. Overleed een woonwagenbewoner, dan ging zijn wagen 'op slot' en kwam er een hek om de standplaats. Dat mag echter niet meer. Wonen in een woonwagen is namelijk een mensenrecht. Dat besloot het College voor de Rechten van de Mens vorig jaar. Roma, Sinti en woonwagenbewoners moeten voortaan binnen een redelijke termijn kans maken op een standplaats. Inmiddels blijkt er zelfs een wachtlijst te zijn in Brabant.

Meierijstad dacht het een en ander op te kunnen vangen door de Roma-familie in Veghel zes sociale huurwoningen aan te bieden op de Nederboekt. Daardoor hopen ze het 'rommelige beeld' aldaar te verminderen en de ingang van de wijk wat 'toonbaarder' te maken. Bouwbedrijf Van de Ven en een groep toekomstige bewoners van De Scheifelaar II zagen/zien dat 'woonwagenkamp nieuwe stijl' echter niet zitten en hebben de Raad van State gevraagd het bestemmingsplan te vernietigen. En tijdens het gebakkelei tussen beide partijen kwam uit de mond van mensen die daar nog niet eens wonen dus de (on)zin: 'In deze wijk passen geen sociale huurwoningen'.

Hoe arrogant en tegelijkertijd vernederend is die baggeruitspraak!? Hoeveel mensen in Meierijstad wonen niet in een sociale huurwoning? Wat is daar mis mee? Bovendien: Juist in wijken met een mooie mix van allerlei soorten woningen zie je veel meer maatschappelijk begrip voor elkaar. Daar is de kloof tussen arm en rijk duidelijk minder bepalend dan wat nu oraal uitgebraakt werd. Hopelijk niet zo bedoeld, maar toch. Mond spoelen! Góed spoelen! Sociale huurwoningen passen overál! Vond het een onverteerbare kakkersuitspraak met intense, bijbehorende jeuk…kakkersjeuk…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant