Bert van den Broek is nauw betrokken bij de versmelting van beide verenigingen.
Bert van den Broek is nauw betrokken bij de versmelting van beide verenigingen.

Historische stap in sportlandschap: 'Verenigingen zien het belang en de noodzaak van samenvoeging'

Sport 3.057 keer gelezen

MARIAHEIDE | Mariaheide staat aan de vooravond van een historische samenvoeging. Voetbalclub SCMH en korfbalvereniging kv SCMH gaan in september verder als één vereniging. De naam is niet zo verrassend: SCMH. "Wij moeten waarmaken dat het de juiste keuze is", aldus Bert van den Broek, aftredend voorzitter van de Heise voetbalclub en nauw betrokken bij de versmelting van beide verenigingen.

De eerste gesprekken over een eventuele fusie en dus het vormen van een nieuwe verenging zijn ongeveer drie jaar geleden begonnen. Toen werd er inderdaad nog gesproken over een fusie. Dat woord wordt inmiddels niet meer gebezigd in de Heise sportcontreien. Bert legt uit waarom niet: "Bij een fusie zouden we compleet nieuwe statuten moeten maken en dat zou flink wat kosten met zich meebrengen. Het contract met bijvoorbeeld onze bierleverancier zou dan opnieuw moeten worden afgesloten en we zouden in problemen kunnen komen met de leningen en het onroerend goed. Het was notaris Bram van den Boogaart die ons daarop wees. Een fusie is niet slim, maar een samenvoeging wel. De aanpassingen in de statuten (daterend uit 1979) zijn dan beperkt. Op papier gaat de korfbalclub nu op in de voetbalvereniging, waardoor we geen nieuwe vereniging hoeven op te richten. Dat is overigens alleen op papier zo hoor. In de realiteit zijn we samen één. Er wordt geen onderscheid gemaakt."

Wrijving
SCMH telt straks ongeveer 500 leden. De korfbalvereniging is met iets meer dan 125 leden de kleinste partij, maar gedurende het proces zijn ze als gelijkwaardige partijen samen opgetrokken. "De korfbalsters worden na de samenvoeging niet ondergesneeuwd. Er komt een eerlijke verdeling en iedereen heeft evenveel te zeggen", belooft Bert.
De speciaal ingestelde onderzoekscommissie heeft in de nieuwe statuten iets slim opgenomen. "Andere sportverenigingen kunnen zich eenvoudig bij ons aansluiten. Stel dat de Heise wielerclub bij SCMH wil horen dan kan dat. De statuten hoeven dan niet opnieuw te worden aangepast."

Hevige discussies
Het proces van de samenvoeging is heel gemoedelijk verlopen. Hordes werden ogenschijnlijk simpel genomen en hevige discussies zijn er eigenlijk niet geweest. Bert: "Het wijzigen van de statuten en het ontwerpen van een nieuw logo waren de grootste klussen. Het bemannen van de verschillende commissies ging makkelijker. Beide verenigingen zien het belang en de noodzaak van de samenvoeging. Dus daar is niet eindeloos over vergaderd. Het belang van de vereniging en van Mariaheide heeft altijd voorop gestaan."


KADER:
Bert van den Broek trad in 2008 aan als voorzitter van SCMH. Hij volgde Jan van Burgsteden op, die noodgedwongen moest aftreden omdat hij wethouder werd. Na elf jaar vindt Bert het mooi geweest. "Ik ben 63 jaar. Het is tijd voor een frisse wind. Dit is voor mij een perfect moment om af te treden. Mark Leenders (35 jaar) wordt de nieuwe en dus de eerste voorzitter van het nieuwe SCMH. Mits de ledenvergadering instemt, maar daar ga ik wel vanuit."

No way
Neemt Bert dan helemaal afscheid van de Heise sportwereld? No way. De echte clubman blijft nauw betrokken bij de nieuwe vereniging. Zo treedt hij toe als bestuurslid seniorenvoetbal en blijft hij actief als scheidsrechter. Daarnaast is Bert al meer dan 30 jaar betrokken geweest bij de jeugd en het clubblad en bij de pr-uitingen (zowel voor de jeugd en als voor de senioren). Of hij daar ook mee stopt? Vermoedelijk niet, want zijn ogen beginnen te glinsteren, wanneer hij het informatieboekje (ook van zijn hand) tevoorschijn tovert.
Ook de terugtredende bestuursleden van kv SCMH blijven actief om van de samenvoeging een succes te maken door te participeren in commissies of door een adviserende rol in te nemen bij enkele cruciale functies zoals secretariaat en penningmeesterschap.


De rol van de gemeente is nihil geweest. SCMH is van Mariaheide en dat willen ze graag zo houden. "De club is van ons. De gemeente heeft geholpen waar nodig, maar wij doen het liever veelal zelf. Het samenhorigheidsgevoel is groot. Kijk naar de verbouwing van ons complex. Dat hebben we zonder gemeentegeld gedaan en met allemaal vrijwilligers. Achteraf, toen Veghel opging in Meierijstad, hebben we nog een kleine compensatie gekregen. De verbouwing was echter al af en helemaal gefinancierd door ons. Door de Heise bevolking", vertelt Bert trots. En trots dat is hij ook op de naderende samenvoeging. "Iedereen die hier iets mee te maken heeft, mag trots zijn. Het is een historische stap voor ons dorp. Wij moeten nu waarmaken dat het de juiste keuze is. Dat we over vijf jaar terugkijken en denken 'dat hebben we goed gedaan'. Ik heb er alle vertrouwen in."

Voordelen
Maar wat zijn nu de grote voordelen die één vereniging met zich meebrengt. Bert somt op: "De vijver waaruit we vissen als we op zoek zijn naar bestuursleden en sponsoren wordt groter, maar vooral bij het delen van de kantine en de vrijwilligers worden voordelen behaald. Dat is echt een verrijking voor beide verenigingen. Je kan alles veel efficiënter indelen en op elkaar afstemmen, evenementen bijvoorbeeld."

Contributie
De leden van kv SCMH moeten wel nog het een en ander regelen. Ze moeten, via de site van SCMH, lid worden van de nieuwe vereniging en indien nodig voor een functie een VOG kunnen overleggen. "De jubilea van de korfballeden komen niet in het geding. We houden gewoon aan het eerste jaar van lidmaatschap van kv SCMH", zegt Bert.
De aftredend voorzitter vertelt dat de contributie nagenoeg hetzelfde blijft. "Daar komen geen grote verschuivingen in", verzekert Bert.

'Voetballers blijven voetballen en de korfballers blijven korfballen'Traditionele clubkleuren
Op maandag 9 september wordt tijdens de ledenvergadering het eerste bestuur van SCMH gekozen. Op vrijdag 13 september volgen de officiële handelingen met het ondertekenen van de aangepaste statuten en de onthulling van het nieuwe logo. De traditionele clubkleuren, groen en wit, van beide verenigingen blijven intact. "Het is overigens niet zo dat alle teams nu ineens nieuwe shirtjes moeten krijgen, omdat we een nieuw logo hebben. Als de shirts nog goed zijn dan mogen ze gewoon gebruikt worden", stelt Bert gerust.

Rails
Een historische gebeurtenis in de het Heise sportlandschap is aanstaande, maar eigenlijk verandert er voor de sporters niet bijzonder veel. Bert begint te lachen: "Eigenlijk niet nee. De voetballers blijven voetballen en de korfballers blijven korfballen. Natuurlijk lopen we straks tegen een aantal dingetjes aan. Dat is altijd zo, maar we geven onszelf een jaar de tijd om alles op de rails te krijgen", besluit Bert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant