Jeffry van Geel is tevreden, op de achtergrond wordt druk gegamed.
Jeffry van Geel is tevreden, op de achtergrond wordt druk gegamed.
+ VIDEO

Campzone is het mekka voor gameliefhebbers: 'Het is een way of life'

Algemeen 1.806 keer gelezen

VEGHEL | Het grootste game-evenement van Nederland is in Veghel neergestreken. Op een weiland naast de A50 vertoeven er in totaal tussen vrijdag 26 juli en 5 augustus zo'n 3000 gamers, waarvan zeventig procent zelfs in tentjes overnacht. Campzone is het mekka voor gameliefhebbers.

Het uitgestrekte weiland op De Kempkens, onderdeel van het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein Foodpark aan de Corridor in Veghel, staat helemaal vol met tenten. Er wordt met flinke groepen in grote tenten gegamed, maar ook in kleinere gezelschappen in de eigen overnachtingstentjes worden er allerlei spelletjes gespeeld. "Er wordt vooral gespeeld op de PC, maar ook andere consoles als de PlayStation, Xbox en Nintendo Switch zien we steeds vaker terug", legt Jeffry van Geel, hoofdpersvoorlichter van Campzone weten. De variatie qua games is groot ("Fortnite is absoluut niet het meest gespeelde spel", lacht Jeffry). Er zijn geen restricties. In principe mag ieder spel gespeeld worden.

3000 bezoekers
Dit jaar wordt Campzone alweer voor de negentiende keer georganiseerd. "We hebben zo'n 3000 bezoekers per dag waarvan er ongeveer 2000 daadwerkelijk elf dagen blijven. Voor hen is het een vakantie. Qua bezoekersaantallen zitten we redelijk aan onze max. Het kan altijd groter, maar we willen de gemoedelijkheid en de ons-kent-ons mentaliteit niet verliezen. Momenteel kun je bijna bij iedere tent even binnenlopen voor een praatje of om samen te gamen", laat Jeffry weten.

Biertje
De vakantieweek staat voornamelijk in het teken van gamen, maar toch is er ook ruimte voor andere dingen. Zo zijn er outdoor-activiteiten (onder andere bingo, zeepvoetbal, live Cluedo en een speurtocht), liveoptredens, dansavonden, wordt er samen naar series gekeken en is er een kampvuur. Naast de legertenten waar volle bak wordt gegamed, heeft Campzone vrijwel alle kenmerken van ieder ander festival. Bij verschillende tentjes staan er lege kratjes bier buiten.

De doelgroep is breed, van baby's tot gepensioneerden. Op Campzone kom je ze allemaal tegen. 

Verder zijn er barbecues, dixies, rondzwervende jongeren, zitzakken en heerst er een gemoedelijke sfeer. "De gezelligheid is zeker zo belangrijk. Het gamen is de gemene deler voor deze mensen om naar Veghel te komen, maar eigenlijk is het veel breder dan dat. Het gaat echt om de gezelligheid. Je hoeft hier niet constant te gamen. Alles mag, maar niks moet."De doelgroep is breed. "De gemiddelde leeftijd ligt rond de 26, maar er komen bezoekers van alle leeftijden. Van baby's tot gepensioneerden. Op Campzone kom je het allemaal tegen."

Nerds
Gamen wordt wel eens in verband gebracht met nerds. Jeffry vindt dat prima. "Gamen en het nerd-zijn is een way of life. Met het woord nerd is niks mis mee, mits er geen negatieve lading aan wordt gegeven." Volgens Jeffry is gamen nog steeds een beetje een ondergeschoven kindje. Ten onrechte volgens hem. "Het is de grootste speler in de entertainment business, maar de aandacht van de media is minimaal. Gek als je het mij vraagt."

Spijt
De organisatie koos voor Veghel vanwege de door de gemeente beschikbaar gestelde ruimte en bereikbaarheid. Jeffry vertelt dat ze geen spijt hebben van deze keuze. "Tot nu toe gaat het allemaal uitstekend. De ruimte leent zich perfect voor Campzone en gemeente denkt goed mee." Of ze volgend jaar terugkeren op dezelfde locatie is nog even de vraag. "Voor ons is dat zeker een optie, maar we moeten even afwachten wat er met dit grasveld gebeurt."
Op het terrein staat overigens een godsvermogen aan apparatuur. Hoewel de gamers 24/7 op Campzone aanwezig zijn, heeft de organisatie toch veiligheidsmaatregelen getroffen. "Het hele terrein is afgesloten en je mag niet zomaar met je auto van het terrein af. Verder heerst er een grote vorm van sociale controle."

Klik hier voor meer informatie. 

De doelgroep is breed, van baby's tot gepensioneerden. Op Campzone kom je ze allemaal tegen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant