De gemeente Meierijstad houdt de komende tijd boomcafés om een start te maken met het nieuwe bomenbeleid.
De gemeente Meierijstad houdt de komende tijd boomcafés om een start te maken met het nieuwe bomenbeleid.

'Met alle industrie en wegen zijn meer bomen nodig'

Algemeen 874 keer gelezen

REGIO | De gemeente Meierijstad houdt de komende tijd boomcafés (inspraakavonden) om een start te maken met het nieuwe bomenbeleid, dat eind dit jaar klaar moet zijn. Inwoners kunnen tijdens deze cafés hun mening over het beleid geven. In samenwerking met Toponderzoek raadpleegde Stadskrant Veghel haar burgerpanel in Veghel hierover en peilde hun mening over de waarden van bomen in de gemeente Meierijstad.

Tijdens de boomcafés kunnen belangstellenden hun mening delen over de bomen binnen de gemeente. Onder meer over de mogelijkheden om de waarde van bomen te vergroten, overlast door bomen te verminderen, de wijze waarop de gemeente in de toekomst moet omgaan met bomen en waar in Meierijstad belangrijke bomen staan.
'Meer bomen planten'
Iedereen kent een andere waarde aan bomen toe. Het gros van deze waarden komt voort uit de eigenschappen van bomen. Het burgerpanel geeft aan dat het opslaan van koolstofdioxide (CO2), het zorgen voor minder wateroverlast en een gematigde temperatuur belangrijke waarden zijn. Daarnaast zorgen bomen voor een mooier straatbeeld en verhogen de biodiversiteit. Enkele respondenten vinden dat de gemeente meerdere bomen moet planten. "Vele straten en wijken, met name in Veghel, zijn boomloos. Met alle industrie, veehouderij en drukke wegen rondom zijn veel meer bomen nodig", klinkt het. Daar wordt wel een kantteking bijgeplaatst door een enkeling. Een respondent laat weten dat - als er bomen worden geplaatst - het wel bomen moeten zijn die hier thuishoren. "Exoten zorgen niet voor biodiversiteit. Ze huisvesten geen of nauwelijks organismen. De zomereik herbergt meer dan 200 organismen, terwijl de geïmporteerde Amerikaanse eik er slechts acht bevat."

Bomenbeleid 
Het boomcafé in Schijndel vond afgelopen maandag plaats. Het boomcafé in Sint-Oedenrode wordt op maandag 2 september gehouden in het oude gemeentehuis. Het laatste boomcafé in de reeks vindt plaats in het stadhuis van Veghel op woensdag 4 september. Alle avonden hebben een inloop vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.15 uur en duurt tot 22.00 uur. Inwoners die het Boomcafé niet kunnen bezoeken, kunnen ook hun mening en/of ideeën laten weten via www.bomenbeleidmeierijstad.nl. De site biedt inwoners eveneens de mogelijkheid foto's in te sturen van belangrijke bomen. De uitkomst van de boomcafés en site worden uitgewerkt in het bomenbeleid. In november is er een vervolgbijeenkomst om te laten zien hoe de inbreng van de inwoners verwerkt is. Uiteindelijk moet het nieuwe bomenbeleid eind dit jaar klaar zijn. Dan stelt de gemeenteraad het vast.

Ook je mening geven over vraagstukken die betrekking hebben op Veghel? Schrijf je dan in voor het burgerpanel van Stadskrant Veghel en Toponderzoek op www.tipveghel.nl. Alle uitkomsten zijn na te lezen op: www.tipveghel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant