De meerderheid van de raad vindt de huidige vergaderfaciliteit niet optimaal.
De meerderheid van de raad vindt de huidige vergaderfaciliteit niet optimaal.

Verhuist de gemeenteraad naar Veghel of blijft het Sint-Oedenrode trouw?

Algemeen 1.797 keer gelezen

VEGHEL | Met de fusie tot Meierijstad is de gemeentelijke organisatie van Sint-Oedenrode naar het gemeentehuis in Veghel verhuisd. De lage bezetting van het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode (er staat een groot gedeelte leeg red.) zorgt voor hoge exploitatiekosten. Bovendien heeft de gemeenteraad geklaagd over de huidige huisvesting. Dat heeft ertoe geleid dat het college twee scenario's wil onderzoeken om op deze problematiek in te spelen. "Het ligt best gevoelig", geeft de burgemeester toe. "De raad beslist uiteindelijk zelf over haar eigen huisvesting."

Om tot een optimale invulling van het voormalige gemeentehuis in Sint-Oedenrode te komen, heeft het college de gemeenteraad en griffie gevraagd hoe ze hun huidige huisvesting ervaren en hoe ze denken over hun toekomstige huisvesting. De meerderheid van de gemeenteraad gaf in deze verkenning aan graag scenario's te zien om een mening te kunnen vormen over haar toekomstige huisvesting. Het college wil twee scenario's uitwerken voor de huisvesting van de raad.Bij scenario één wordt het bestaande bestuurscentrum in Sint-Oedenrode verbouwd en geoptimaliseerd.

Verhuizen naar Veghel
Scenario twee is een stuk verrassender. Het college wil onderzoeken of er draagvlak is om de gemeenteraad naar Veghel te verhuizen. "Het gaat om nieuwbouw op, in of bij het huidige gemeentehuis", legt burgemeester Van Rooij uit.
Het college vraagt voorafgaand aan het onderzoek instemming van de raad over de te onderzoeken scenario's. Op basis van de uitkomsten kan de raad dan medio 2020 een besluit nemen over de toekomstige huisvestingslocatie.
De burgemeester wil het onderzoek afwachten voordat hij ingaat op eventuele nieuwbouw in Veghel. "Maatschappelijk draagvlak en de kosten zijn de belangrijkste beslissingscriteria voor de raad. Dat gaan we eerst onderzoeken."

Het voormalige Blauwe Kei terrein.

Voormalige Blauwe Kei
Of het voormalige Blauwe Kei terrein in beeld is, wil de burgemeester niet zeggen. "Wij praten nu nog niet over een specifieke plek. Er is op dit moment nog helemaal niks in beeld. Eerst gaan we de referentie eisen van de gemeenteraad in kaart brengen." De locatie definitief uitsluiten doet hij niet. "Ik sluit helemaal niks uit", besluit Van Rooij.

Het voormalige Blauwe Kei terrein.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant