Ymanuel: 'Voetbal is mijn grootste passie'
Ymanuel: 'Voetbal is mijn grootste passie'

Ymanuel op de weg terug: 'Loopt het nu wéér mis, dan is het over met voetballen'

Sport 1.215 keer gelezen

SCHIJNDEL | Tweemaal je voorste kruisband afscheuren lijkt een horrorscenario. Het overkwam Ymanuel Hurkmans al op de jeugdige leeftijd van 19 jaar. In zijn tweede seizoen in Veghel sloeg het noodlot in juni 2017 toe. Tijdens een simpel mini-voetbaltoernooi, op de velden van WEC, met vrienden scheurde hij zijn kruisband. Een operatie en een jaar revalideren volgde. In 2018 sloeg het noodlot opnieuw toe. Wéér volgde een operatie en werd het een jaar lang een déjà vu met zijn therapeuten. Nu is de eindstreep in zicht en hoopt de student rechten na de winterstop weer te spelen.

Door: Peter Kuijpers.

Eigenlijk had hij alweer een volledig seizoen achter zich moeten laten, maar dat pakte anders uit. Ymanuel: "Ondanks dat ik ver in mijn genezingstraject zat, voelde mijn knie niet goed. Het bleef een wat zeurende pijn wat overigens wel mee viel, maar het voelde gewoon niet goed. Later bleek dat de band weer was afgescheurd. Dan gaat je wereld wel even op zwart. Ik was daar behoorlijk down van en chagrijnig bij tijden. Weer dat traject in waar je net een jaar ingezeten hebt."

Ruud van Nistelrooij
Een vergelijkbaar geval wat Ruud van Nistelrooij overkwam. Twee zware knieblessures en dan toch terugkomen. "Daar heb ik zeker aan gedacht en is achteraf een goede keuze geweest om weer voor een volledige genezing te gaan. We zijn lekker bezig en hoop volgende maand weer op de training aan te sluiten. Nu volsta ik nog met de warming-up."

Geen duels
De ervaringen die Ymanuel had met zijn eerste trauma spoken nog wel degelijk door zijn hoofd. "Als ik eenmaal bezig ben dan is er geen angst. Wel als ik onderweg ben naar de training denk ik daar over na. Wat zal er gebeuren als ik wéér geblesseerd raak? Maar eenmaal op de training is dat snel over. Ik mag ook nog geen duels aangaan van de fysio, dat blijft bewaard tot later in het jaar. Je moet het gewoon rustiger opbouwen omdat het de tweede keer is. Ik ben wel wat geduldiger geworden nu in vergelijk met de eerste keer. Het opnieuw afscheuren van de band is geen fout geweest van me, dat gebeurde spontaan. Er komt geen derde keer. Loopt het nu wéér mis dan is het over met voetballen op dit niveau. Zo eerlijk moet ik voor mezelf zijn", vertelt een reële Ymanuel.

Herstelperiodes
Alles herhaalt zich voor de Schijndelaar. Het is een blauwdruk van zijn eerder meegemaakte periode. Ymanuel vervolgt: "Dat is soms heel saai inderdaad. Maar hoe dichter we bij de eindstreep komen, hoe leuker het wordt. Ik zit nu in de fase waar ik ook dicht tegen een herstel aanzat en plots de band weer losliet. Ik heb enorm zin om te voetballen, het voetbal is meer dan een hobby voor me het is een enorme passie. Dat is de grootse drive momenteel en daar doe je het allemaal voor."

Gedroomd
Ymanuel heeft al vaak gedroomd hoe zijn rentree zal zijn. "We hebben een leuke groep die dat prima opvangt. Als we verliezen is de sfeer ook goed en dat is wellicht de kracht. Ik voel dat het goedkomt. Samen met Noimin hebben we daar veel arbeid voor geleverd dat moet goed komen", aldus een overtuigde Ymanuel die zijn biezen pakt en met Vincent als assistent-trainer van JO 19-1 zich gaat prepareren op het bekerduel tegen Schijndel. "Die moeten we echt winnen daar in Schijndel anders moet ik het nog lang horen."
En dat gebeurde, met maar liefst 1-4 won Blauw Geel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant