Stel je nu toch eens voor dat wáter geen 'feest' meer is?
Stel je nu toch eens voor dat wáter geen 'feest' meer is?

'Let op u saeck!'

Column Column Hans van der Wijst 1.282 keer gelezen

'Water is pas een feest als het bij de brouwer is geweest'. Ik heb deze uitspraak al eens vaker gebruikt in een stukje, maar dan in een geheel andere context. Wie 'm ooit bedacht heeft? Geen idee, maar tijdens feestjes in mijn kennissenkring is ie met regelmaat te horen. Meestal wanneer onbepaalde hoeveelheden gerstenat er voor zorgen dat allerlei diepzinnige gespreksstof ter bartafels komt. Filosofisch gezever zo u wilt.

De oorspronkelijke gedachte achter bovenstaande 'slogan' zal ongetwijfeld te maken hebben met het historische feit dat in de Middeleeuwen vooral bier gedronken werd omdat water nauwelijks geschikt was voor consumptie. Tenminste niet zonder gevaar voor eigen leven. Hebben we allemaal op de basisschool geleerd. Toch? En dat we tegenwoordig kinderen dus niet meer vol hoeven stoppen met bier is een enorme vooruitgang gebleken. Toch? Nederlands drinkwater kan bovendien gerekend worden tot het beste ter wereld. Maar goed trouwens dat veel kinderen in die tijd niet naar school kónden. Zou een jolige boel geweest zijn. Vermoed ik.

Een van de synoniemen van water is…geloof het of niet…gemeentepils. Dat van ons wordt opgepompt door Brabant Water aan de Erpseweg. Lekker water! Tot nu toe! Klinkt misschien wat overdreven of paniekerig, maar er is wel degelijk iets aan de hand! Onderzoek van het KWR (KaderRichtlijnWater), kennisinstituut van de drinkwatersector, heeft namelijk uitgewezen dat de winning van Nederlands drinkwater in gevaar is. Dat zuiver water uit de kraan krijgen steeds meer moeite kost. Steeds meer geld kost. Dat drinkwater op steeds grotere diepten met steeds meer stoffen verontreinigd raakt. Chemische stoffen, medicijnresten, microplastics, nanomaterialen. Steeds meer… Dat maatregelen absoluut noodzakelijk zijn. Maar welke?

Veel Nederlanders reageren laconiek op dergelijk nieuws. Commotie rondom teveel stikstof wuiven we weg met: "Als andere landen niks doen, helpt het hier ook niet." Maar stel je nu toch eens voor dat wáter geen 'feest' meer is'! Dat het zelfs bij de brouwer niet meer tot een feestje gebrouwen kan worden! Dan wordt drankgelach een hard gelag. En waar lullen we dan straks nog over op feestjes? Over ons achteloos afval op straat of in de natuur gooien? Dat gaat zwerven en in steeds kleiner wordende deeltjes uit elkaar valt om uiteindelijk in ons voedsel en drinkwater terecht te komen? Vooral in voedsel of drinkwater van onze kinderen/kleinkinderen? Over ons bedreigde gemeentepils?

Aan alle boeren, burgers, buitenlui, adel en geestelijken: 'O Nederland! let op u saeck'…

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant