Afbeelding

Hans Smits: 'Veel talent in deze groep'

Sport 1.467 keer gelezen

VEGHEL | Dertien seizoenen lang was Hans Smits (66) doelman van het eerste team bij Blauw Geel'38. Volgde als jong broekie de legendarische Peter Raaijmakers op en ontpopte zich als een gedegen doelman. Na wat omzwervingen keerde Hans weer terug op het sportpark waar het ooit voor hem begon. Dit seizoen werd hij weer actief bij de club waar beiden meer dan tevreden mee zijn. Hoogste tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Zijn debuut herinnert Hans zich nog als de dag van vandaag: "We moesten uit naar HVCH. Peter Raaijmakers was ziek en kon niet keepen. Ik moest die wedstrijd als keeper van A1 Peter gaan vervangen. Bij HVCH speelde spits Broeksteeg. Dat waren geen schoten die hij loste maar kanonskogels. We speelden 0-0 en pakten één punt. Dat vergeet ik nooit meer. Ik zou ook niet meer weten wat mijn laatste wedstrijd was voor Blauw Geel'38. Afscheidswedstrijden werden toen eigenlijk niet gegeven. Ik heb tot de laatste wedstrijd op doel gestaan en ben toen gestopt."

Zwembad
Een lege periode zonder sport begon, zou je denken. Hans vervolgt: "Wel nee man. Daar ben ik het type niet voor. Ik ben leider geworden waar Willy van Sleeuwen en later Peter Hendriks de trainers waren." Het vak keeperstrainer was in die tijd nog niet zo actueel. "Dat was in opkomst. Frans Hoek schreef toen het eerste boek over de keepersmaterie, maar op een gegeven moment is hij gaan overdrijven. Als je het boek 'Duiken naar rechts' deel drie gaat schrijven begin je behoorlijk door te slaan. Ook die nieuwe regel met penalty's is vreemd. Dat de keeper met één voet op de lijn moet blijven is technisch onmogelijk. Je komt altijd los met je voet. Het is allemaal wat sneller geworden, dat weer wel, maar vergt ook aanpassingen."

Reserveteams
De Blauw Geel'38 reserves leken regelrecht op de poulewinst af te stevenen in de beker. Een puntje was er maar nodig om dit te bewerkstelligen. Het noodlot sloeg toe, na een echte offday werd er zondag thuis verloren van de reserves van Prinses Irene. Hans gaat er eens recht voor zitten: "Over de beker wil ik nog wel wat kwijt. Eigenlijk raakt het kant nog wal dat we met ons team, dat toch reserve Hoofdklasse speelt, in deze poule zaten. We doen er alles aan bij deze club om de tweede teams het gevoel te geven dat ze er echt bij horen. Daar worden kosten nog moeite voor gespaard. Dan moet de KNVB toch reserveteams uit de hoogste klasse van Nederland bij de standaard teams plaatsen en niet tegen, met alle respect, Volkel 3 en UDI'19 4 te laten spelen."

Samenwerking
Het frame rond het tweede team lijkt zich gevormd te hebben. "We hebben nogmaals een fantastische groep met een leuk kader. Ik kan het met Youssef prima vinden en ook belangrijk is dat Vincent daar bij aanschuift. Hij is het bruggenhoofd met JO 19. In regelneef Hans Overmars schuilt natuurlijk een uitstekende leider. We zijn sterk gelieerd aan JO 19 en ik bespeur veel enthousiasme en het gevoel is terug dat ze er wel degelijk bij horen. Er valt ook nog veel werk te doen, vandaag bleek dat we mentaal nog veel moeten leren. Er zijn nog spelers die met het hoofd verder zijn dan met de benen. Daar gaan we aan werken er zit echt heerlijk veel talent in deze groep", aldus een bevlogen Hans Smits in zijn nieuwe rol bij Blauw Geel'38.

Zondag start de competitie voor Blauw Geel 2. Erp 2 komt dan op bezoek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant