Het toneelseizoen van De Blauwe Kei start met een ontroerende en optimistische voorstelling.
Het toneelseizoen van De Blauwe Kei start met een ontroerende en optimistische voorstelling.
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Ontroerend stuk over eren én leren van je ouders

Kunst en cultuur 391 keer gelezen

VEGHEL | Het nieuwe toneelseizoen van theater De Blauwe Kei gaat van start met de ontroerende en optimistische voorstelling Moeder Mag Niet Dood, een dancing docu-comedy door Jopie (88) en Minou Bosua (49). Moeder Mag Niet Dood is op zaterdag 21 september om 20.30 uur te zien in het Magazijn, een van de kleine zalen van De Blauwe Kei op de Noordkade.

Minou Bosua, voorheen de helft van cabaretduo De Bloeiende Maagden, ontwikkelde een eigen vorm van theater die ze 'bewustzijns-amusement' noemt. "We willen graag iets worden wat we niet willen zijn. Oud." Met dit belangrijke inzicht over ouderdom stelt Minou in Moeder Mag Niet Dood alle negatieve beeldvorming over oud zijn ter discussie. De dancing docu-comedy, zoals ze het zelf noemt, is een vrolijke les in levensdrift en loopt over van bewondering voor de lang levenden. Maar het is ook een fascinerend portret van een dochter en haar verhouding met haar moeder. Met filmbeelden van documentairemaker Maasja Ooms (winnaar IDFA Publieksprijs 2017) en dans door ouderen van Gouden Dans. 'Moeder Mag Niet Dood is een subtiel pleidooi om je ouders te eren, maar ook te leren van hun tekortkomingen', aldus Theaterkrant.
In een mix van cabaret, theater en documentaire onderzoekt Minou de blauwdruk van haar leven, terwijl moeder Jopie met uiterste precisie en volle overgave haar levensverlengende zang- en dansrituelen deelt. Vrolijk zwierend richting eeuwigheid geven moeder en dochter een energiek beeld van een omgekeerde euthanasie. Als broodnodig tegengeluid bij het maatschappelijke debat over ouderen dat altijd gericht is op aftakeling, ontbrekende zorg en het georganiseerde levenseinde. Moeder Mag Niet Dood is een ontroerende en optimistische voorstelling voor iedereen met onbeteugelde levensdrift of met gebrek daaraan.

Veghelse Toneel Publieksprijs
Moeder Mag Niet Dood is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Het toneelseizoen van De Blauwe Kei start met een ontroerende en optimistische voorstelling.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant