De zes vrouwen die spreken op TEDxVeghel.
De zes vrouwen die spreken op TEDxVeghel.

Zes vrouwen spreken op de derde editie van TEDxVeghel

Algemeen TEDxVeghel 1.182 keer gelezen

VEGHEL | TEDxVeghel keert op 4 oktober terug op de Noordkade in Veghel. Het wordt de derde editie van het aansprekende en inspirerende sprekersevent. Ellen Minkels is, net als de voorgaande edities, de drijvende kracht achter het evenement. "We zijn van lokaal naar nationaal gegaan. Nu gaan we van nationaal naar mondiaal", zegt ze vol ambitie. Het totaal aantal sprekers is achttien, waaronder zes vrouwen.

TEDxVeghel wordt dit jaar gehouden in de Koekbouw én De Blauwe Kei op de Noordkade. Het thema van de derde editie is CHANGE. Sprekers komen vanuit Nederland en worden uit de gehele wereld ingevlogen.

Kluif
Ellen is blij dat ze zes vrouwen heeft weten te strikken. Ervaring leert haar dat vrouwen wat minder snel 'ja' zeggen dan mannen. "Het vinden van uitstekende sprekers is op zich al een behoorlijke kluif, maar het vinden van uitstekende vrouwelijke sprekers is een kluif in het kwadraat. Vrouwen zijn veel kritischer naar zichzelf. Daarom ben ik heel blij met deze groep van zes vrouwelijke sprekers. Twee sprekers komen uit Nederland, Amsterdam en Tilburg. De andere vier sprekers vliegen we in vanuit Bogota, Johannesburg, Billund en New York. Mooi toch", zegt Ellen met een glimlach op haar gezicht.

Van LEGO, PIXAR en Bring the Elephant Home naar de Design Academy/Fontys Hogescholen, de spreeksters coveren een prachtig breed palet aan onderwerpen en zullen de linker- en rechterhelft van de hersenen op een toepasselijke manier aanspreken.
De begeleiding, ook al is het merendeel op afstand, verloopt ondanks de afstanden, erg soepel. Er worden veel zogenaamde Zoom-calls opgezet en mail en telefoon zijn veel gebruikte hulpmiddelen.

"De TED-talks zijn klaar, de content is gestroomlijnd en het oefenen, oefenen, oefenen is begonnen", vertelt Ellen. "Samen met mijn collega Pepijn, helpen we mee om elke TED-talk qua content te draften en trainen we al onze sprekers op hun presentatie skills. Niemand ontkomt aan onze helpende hand. Alles moet kloppen, de inhoud van de presentatie, de presentatie en zeker ook de houding en de stem. Tot nu toe loopt alles gesmeerd. Het vraagt veel tijd maar practice makes perfect", voegt ze hieraan toe.
Voor meer informatie bezoek: www.tedxveghel.com. Daar zijn ook de profielen van de sprekers terug te vinden.

Waarom CHANGE
als thema?

Ellen legt uit:

'Verandering: anno 2019 zijn er veel veranderingen en lijken ze erg snel te gaan. Soms hebben we de redenering dat 'vroeger' alles beter zou zijn. Maar is dat zo? Of leek het leven vroeger alleen simplistischer?

Elke willekeurige dag kunnen we onszelf disciplineren om belangrijke veranderingen in ons leven aan te brengen. Elke door ons gekozen dag kunnen we het boek openslaan dat onze geest zal blootstellen aan nieuwe kennis. Elke dag kunnen we een nieuwe activiteit starten. Elke willekeurige dag kunnen we beginnen met levensverandering. We kunnen het onmiddellijk doen, of volgende week, of volgende maand, of volgend jaar.

We kunnen ook niets doen. We kunnen doen alsof, in plaats van te handelen. En als het idee om onszelf te moeten veranderen ons onbehaaglijk laat voelen, kan het zijn dat we blijven zoals we zijn. Zoals de Belgen zo mooi kunnen zeggen: we dronken een glas, pisten een plas, en alles bleef zoals het was. We kunnen kiezen voor rust boven arbeid, vermaak boven onderwijs, waanideeën over waarheid en twijfel over vertrouwen. De keuzes zijn aan ons om te maken. Terwijl we het effect vervloeken, blijven we de oorzaak voeden.

Hebben we ook niet de verantwoordelijkheid om na te denken wanneer het tijd wordt om te veranderen? Degenen die op zoek zijn naar 'het leven', hebben niet meer antwoorden of meer tijd nodig om na te denken om tot conclusies te komen. Vaak is de waarheid genoeg. Maar wat is de ultieme waarheid? Sommige gebieden kunnen grijs blijven. Daarom is kennis delen, van gedachten wisselen en kruisbestuiven zo belangrijk. Er zijn natuurlijk altijd basisprincipes in het leven, de primaire behoeften, maar daarna moeten we echt goed nadenken en beslissen over de keuzes die geluk en vreugde in ons dagelijks leven zullen brengen.

Als het je niet bevalt hoe de dingen zijn, verander ze dan! Je hebt de mogelijkheid om elk onderdeel van je leven volledig te transformeren. Dat begint allemaal met je eigen kracht van keuze.

CHANGE: het thema van de derde TEDxVeghel editie.'

TEDxVeghel is in de Koekbouw én in De Blauwe Kei.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant