Afbeelding

Macedonische dansen bij Gadoelka

Kunst en cultuur 508 keer gelezen

VEGHEL | Volksdansvereniging Gadoelka uit Veghel brengt op donderdag 10 oktober dansen uit Macedonië met dansdocent Snežana Balkanska. Zij neemt de bezoekers mee op reis door het rijke Macedonische cultuurgebied met een leuk en gevarieerd dansprogramma.

De afgelopen jaren is Macedonië regelmatig in het nieuws geweest, met name door onenigheid over de naam van het gedeelte dat tot voormalig Joegoslavië behoorde. Inmiddels gaat dat land onder een nieuwe naam Noord-Macedonië verder. Dit ter onderscheid van Grieks-Macedonië. Er is overigens ook nog een Bulgaars gedeelte, dat al decennia onder de naam Pirin-Macedonië bekend is. Het is dan ook niet vreemd dat dit culturele kerngebied van de Balkan uit al deze landen invloeden heeft. Die zijn er ook vanuit een verder verleden, toen geheel Macedonië onder Turks bewind stond.

Tijdens de workshop op 10 oktober laat Snežana Balkanska uit Noord-Macedonië je kennis maken met de rijke cultuur van haar land.

Tanec
Snežana Balkanska is niet de eerste de beste danser. Al in 1977 stond ze op de planken bij ensemble Karpos. Ze stroomde van daaruit door naar het bekende ensemble KUD Orce Nicolov. Daar deed ze nog meer kennis en ervaring op met de traditionele dans en muziek uit Macedonië. Haar talent viel op en in 1985 deed ze op verzoek auditie bij het staatsensemble Tanec. Ze werd aangenomen voor zowel zang als dans en danste vervolgens veel solo's in de choreografieën van dit ensemble van wereldklasse. Uiteindelijk bracht ze het zelfs tot assistent van Tanec waarvoor ze tot op heden werkt. Tegenwoordig promoot ze wereldwijd met liefde en enthousiasme de dansen uit haar regio. Een unieke kans voor dansers uit Brabant en omstreken om hun Macedonische danskennis bij te spijkeren, of daarmee kennis te maken.

Kom dansen
Ook een avondje kennis maken met deze sierlijke of krachtige dansen? Je bent welkom van 19.00 uur tot 20.15 uur voor dansers met beperkte danservaring. Deelname kost 10 euro. Het programma tussen 20.30 uur tot 22.00 uur is voor ervaren dansers en kost 10 euro.
Deelname aan beide workshops kost 17.50 euro.
Gadoelka danst in Wijkcentrum De Lapvoet aan de Leest 45 in Veghel.

Interesse
Is je interesse gewekt maar kun je op 10 oktober niet? Grijp dan je kans en kom op een donderdag naar de les van Gadoelka. Je (man en vrouw) bent welkom vanaf 19.00 uur om een kijkje te nemen en vooral om mee te doen.
Wil je meer weten? Kijk dan op www.gadoelka.nl of mail naar de secretaris info@gadoelka.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant