Hoe bewaren we het evenwicht tussen landbouw en natuur’
Hoe bewaren we het evenwicht tussen landbouw en natuur’

Boerhufters

Column Column Hans van der Wijst 1.822 keer gelezen

Ondanks de gestage regen tuften ze dinsdagochtend massaal richting Den Haag.

Het verbod om met hun tractors over de snelweg te rijden werd vooral omzeild door vluchtstroken te gebruiken. Een enkeling werd uit de middenberm geplukt door de politie. Die was daar niet aan het maaien. Oogsten dan? Zal later op het modderige Malieveld moeten blijken. Natuurlijk werden de enorme files die er die ochtend waren niet toegeschreven aan het bar slechte weer. Tuurlijk niet! Ze werden veroorzaakt door die verrekte boeren. Stikstofbandieten! Altijd klagen!...

De gemiddelde boer pruttelt echter niet zomaar richting Den Haag. Dan moet er behoorlijk stront aan de knikker zijn! Klopt, maar ditmaal wordt de drek over hén uitgestrooid en de vraag is of dat wel over de juíste boeren gebeurt. Ik denk namelijk dat er tussen die Malieveldgangers weinig hebben gezeten met écht veel knikkers in de portemonnee. De groot grond- of stalbezitters. Van het type boer dat zich thuis kapot heeft zitten lachen. Wachtend als volleerde hyena's op de 'omvallers' die ze vervolgens voor een 'marktconform prijsje' overnemen.

Ik heb veel medelijden met onze échte boeren. Degenen die nog wel bereid zijn óp en rónd hun erven verantwoord bezig te zijn met dier, grond en samenleving. Wanneer ik door Meierijstad en wijde omgeving wandel en fiets, zie ik echter steeds meer enorme stalcomplexen. Vaak beheerd door goedkope arbeidsmigranten. Veelal varkens- of kippenbedrijven, wat megalomane koeienstallen en bijna oneindige akkerbouwvlakten. De eigenaars hiervan maken slim gebruik van alsmaar veranderende wetten en regelingen. Hebben het geld, gewiekste advocaten en 'de juiste lak aan alles' om hun bio-industrie uit te breiden. Niks meedenken aan onze voedselwereld of, erger nog, onze lééfwereld! Slechts eigen portemonnee-denken!

Maar welke dagelijkse filerijder durfde dinsdagochtend in z'n eígen binnenspiegel te kijken? Móet ik wel in de auto naar het werk? Betaal ik wel een eerlijke prijs voor agrarische producten? Begint een betere wereld wel bij mezelf? En wie zat er thuis voor de buis met énige zelfreflectie naar journaals te bekijken of zelfkritisch zijn krantje te lezen? Welk voedsel verkopend bedrijf, van supermarkt tot groothandel, gaat wat van zijn winstmarges opofferen om de kleine(re), goedwillende boer wat meer eh… vlees op de botten te geven? Wanneer komt onze gemeenschappelijke omslag in denken? Gemeenschappelijk ja!
Files worden meestal veroorzaakt door slechts enkele verkeershufters. Boeren komen (helaas) in het verdomhoekje door slechts enkele boerhufters…

'Hoe groter de bedrijven, hoe groter de natuurlijke eenheidsworst’
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant